Парламентарни избори у Јерменији, опозиција пријављује неправилности

Опозиционе партије у Јерменији осудиле су изборне неправилности на данашњим парламентарним изборима, првим откако је ова бивша чланица Совјетског Савеза изменила устав како би проширила овлашћења парламента и премијера.

Према наводима изборне комисије, одзив бирача у првих шест сати износи 33 одсто, али су опозициони политичари пријавили бројне изборне неправилности, пренео је АФП.

Јерменско Министарство унутрашњих послова саопштило је да се испитује 320 жалби на нерегуларности, док је министарка правосуђа Арпине Ховханисјан затражила од странака да се суздрже од изношења нетачних тврдњи о масовним изборним неправилностима.

Истраживања јавног мњења су показала да владајућу странку председника државе Сержа Саргасјана по наклоности бирача у стопу прати блок који води бизнисмен Гагик Царукјан, један од најбогатијих људи у Јерменији, преноси АП.

Критичари виде измене устава као део Саргсјанових напора да задржи контролу над земљом након што се 2018. повуче са функције због истека мандата, а уколико његова партија контролише парламент, могао би да буде именован за премијера када оде са места председника.

Међутим, 62-годишњи Саргсјан, који је на челу Јерменије од 2008, одбацио је такве тврдње, описавши уставне измене одобрене на референдуму 2015. као кораке ка јачању демократије.

"Поставили смо себи задатак да учинимо одлучан корак ка развоју демократије у европском стилу и јачању демократских институција", рекао је Саргасјан.

Уставне измене, које треба да ступе на снагу по окончању Саргсјановог мандата, предвиђају претежно симболична овлашћења председника земље, кога ће од сада бирати парламент, а не народ.

Премијер Карен Карапетијан предводио је кампању Републиканске партије, обећавши да ће подстаћи стране инвестиције, док је и Царукјан обећао да ће привући 15 милијарди страних улагања из земаља Персијског залива и других делова света.

Избори за 101 посланичко место, за које се надмећу пет странака и коалиција, важан су демократски тест за ову кавкаску републику с 2,9 милиона становника, која никада није искусила миран пренос власти на опозицију.

Очекује се да ће у парламент ући и националиситчка партија Дашанкцутјун и још две странке.

Стручњаци верују да ће избори бити жустро надметање између владајуће странке и коалиције опозиционих странака.

Сећања на постизборно насиље које је потресло земљу пре осам година још су жива, па влада сада обећава беспрекорне изборе.

Саргсјан, чија је победа на изборима 2008. резултирала сукобима полиције и присталица опозиције у којима је убијено 10 особа, рекао је за АФП да је лично предузео све да данашње гласање протекне у савршеном реду.

Опозиција, међутим, тврди да влада припрема масовну превару и осуђује уставне измене из 2015. јер сматра да су скројене тако да задрже Саргсјана на власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво