Пучисти снимали Ердоганов хотел из борбених авиона Ф-16

Оптужница Државног тужилаштва у Анкари открива детаље припреме државног удара од 15. јула прошле године, а у којој између осталог стоји да су пучисти из борбених авиона Ф-16 снимали хотел у којем је боравио турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Оптужница за припреме терети организацију ФЕТО, проглашену за терористичку у Турској.

Војна ваздухопловна база "Акинчи" надомак Анкаре је, према наводима из оптужнице, коју је јуче потврдио суд, била центар планирања и руковођења покушајем државног удара, објавила је Анадолија, преноси Н1.

Пучисти су авионима типа Ф-16 два дана уочи пуча надлетали хотел у Мармарису, у којем је боравио Ердоган. Према оптужници, два авиона типа Ф-16 под контролом чланова ФЕТО надлетала су хотел и околину ради снимања тог подручја, које је у ноћи 15. јула и нападнуто с циљем атентата на турског председника.

Како пише у оптужници, атентат на Ердогана је планиран осматрањем терена око објекта, фотографисањем, а потом и припремним састанцима у бази "Акинчи", која је била централа пучиста за време планирања и руковођења удара.

Пошто атентат није успео прешло се на резервни план, односно активиран је један од напредних система за надзор ваздушног простора, како би било утврђено да ли је председнички авион полетео из Анталије.

Процедура је покренута из базе "Акинчи" у ноћи 15. јула по наређењу Ахмета Озчетина, заповедника једног од сектора у бази.

Заповедник базе у време покушаја пуча, генерал Хакан Еврим уз пилота капетана Ахмета Тосуна, који су обухваћени оптужницом, лично су, уочи 15. јула, авионом типа Ф-16 извршили неколико летова, притом тестирајући систем за напредно нишањење при великим брзинама, типа "снајпер", преноси Н1.

Из исте базе су полетели авиони који су имали задатак да лоцирају и пресретну председнички авион, односно да га оборе.

Наводи се да је један од занимљивих детаља из оптужнице и време повечерје 15. јула.

Под изговором екстремно високих температура, официри чланови ФЕТО у бази "Акинчи", организовали су повечерје у 14 часова, завршавајући тако радни дан у бази.

Већину особља, осим заповедника оданих ФЕТО и укључених у планове, послали су кућама а потом интерном комуникацијом омогућили повратак оних који су учествовали у покушају пуча.

Завршни састанци о државном удару почели су већ у 15 часова.

После тог времена, у базу није могао да уђе нико ко није знао лозинку завереника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво