Путин изјаву Џорџа Буша старијег приписао Регану

Руски председник Владимир Путин погрешно приписао чувену изјаву Џорџа Буша старијег Роналду Регану. Путин је на Арктичком самиту поручио је да жели партнерске односе с Америком, поново одбацујући тврдње да се Москва мешала у америчке председничке изборе. Фински председник предложио своју земљу као место сусрета Путина и Доналда Трампа.

Како наводи руска агенција, Путин је употребио погрешан цитат. То је заправо била изјава некадашњег шефа Беле куће Џорџа Буша старијег који ју је изговорио на Републиканској националној конвенцији 1988. године.

Путин је раније данас одговарајући на молбу модератора пленарне седнице на Арктичком самиту да појасни да ли се Русија мешала у америчке изборе, рекао следеће:

"Реган је током једне расправе о порезу рекао - Читајте ми са усана: Не!", рекао је Путин, пренео је Тас.

Руски председник је такође додао да Москва жели да изгради партнерске односе са Вашингтоном те да је све друго лаж.

"Испитивање јавног мњења у САД показује да тамо има много пријатеља Русије. Желим да кажем следеће: ми схватамо и третирамо САД као велику силу са којом желимо да развијамо партнерске односе", рекао је Путин.

Све друго, како је додао, јесу лаж, фабриковање и провокације у односу на Русију, преноси Тас.

Такође је указао да неке снаге у САД играју на руску карту како би оснажиле политичку позицију и оствариле своје циљеве.

"Лажи, лажне вести и провокације када је реч о Русији користе се у америчкој домаћој политичкој борби", рекао је Путин.

До сада је било више предлога за место првог састанка Путина и Трампа. У игри је била Словенија, али је фински председник Саули Нинисте искористио Арктички форум да предложи своју земљу за домаћина сусрета два најмоћнија човека на планети. Ако се то ипак не догоди у Финској, Путин и Трамп састаће се у јулу, на самиту Г20 у Немачкој.

Раније данас, председавајући Представничког дома америчког конгреса Пол Рајан изјавио је да постоје нове информације о мешању Русије у прошлогодишње председничке изборе у САД.

У интервјуу за Си-Би-Ес изјавио је да му је шеф комитета за обавештајне послове Представничког дома Девин Нунес рекао да је од "узбуњивача" добио те нове информације.

Рајан је рекао да он сам није видео та нова документа, али да "чекамо да буду обезбеђена конгресу".

На питање да ли је председник САД под истрагом, Рајан је рекао: "Не бих да говорим у име ФБИ-ја, али никад нисам видео никакве назнаке или доказе да јесте."

Путин новинару: У праву сте, Украјина и Крим су одвојена ствар

Руски председник је током пленарне сесије Арктичког форума "похвалио" модератора тог скупа, новинара америчке телевизије Си-Ен-Би-Си Џефа Катмора, због "коректне формулације (питања), према којој Украјина и Крим немају ништа заједничко када су у питању међународни односи".

Како наводи Тас, Путин је тако одговорио на питање Катмора да прокоментарише ситуацију у међународним односима.

"Желео бих да Вам захвалим што сте, када сте поменули тај проблем, казали да постоји проблем Украјине и Крима. Ви сте направили разлику између Крима и Украјине и то је исправно", рекао је Путин водитељу, за шта је добио аплауз публике.

Тас наводи да је председник Русије био ироничан поводом тога што је питање о ситуацији са Украјином и руско-америчким односима поменуто на Арктичком форуму.

"Знао сам да ће се овако завршити", навео је Путин уз осмех и "добацио" да је вероватно Си-Ен-Би-Си дао инструкције Катмору да то пита.

Поред Путина и финског председника, на пленарној сесији Арктичког форума у руском граду Архангелску учествовао је и председник Исланда Гуони Јоханесон.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво