Шкотски посланици за нови референдум о независности

Посланици шкотског парламента гласали су да се омогући премијерки Николи Стерџон да поднесе званичан захтев британској влади да се одржи нови референдум о независности Шкотске, уочи формалног покретања процеса изласка Британије из ЕУ. Британска влада саопштила да неће преговарати о новом референдуму.

За подношење захтева за одржавање новог референдума гласало је 69 посланика, док је 59 било против, пренео је АФП.

Реагујући на гласање у шкотском парламенту, британска влада је саопштила неће ући у преговоре о предлогу шкотске владе да одржи нови референдум о независности Шкотске крајем 2018. или почетком 2019. године.

"Било би неправедно према народу Шкотске тражити од њих да донесу кључну одлуку без неопходних информација о нашем будућем односу са Европом, или о томе како би изгледала независна Шкотска", наводи се у саопштењу британске владе, пренео је Ројтерс.

Британска премијерка Тереза Меј најавила је раније да ће сутра активирати члан 50 Лисабонског споразума којим се покреће излазак Британије из Европске уније након 44 године чланства и отпочињу преговори за које се очекује да ће трајати две године.

За референдум је потребно одобрење британске владе, а Мејова је већ рекла да "сада није време".

Стерџонова је прошле године изјавила да је Шкотска приморана да напусти ЕУ против своје воље.

Последња истраживања су показала да подршка за независност Шкотске стоји на 46 одсто, што је највећи удео од 1999. године, откад се спроводи такво истраживање.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи