Подршка ЕК младима да путују

Европска комисија представила је програм који треба да подстакне младе да путују у неку другу европску земљу, тако што ће се покрити трошкови путовања "за најмање 5.000 младих".

За програм је издвојено 2,5 милиона евра из буџета за програм "Еразмус" и у њему могу да учестују млади који имају најмање 16 година и део су програма eTwining, у оквиру кога ђаци и наставици учествују у заједничким образовним пројектима преко интернет платформе.

Бесплатне карте ће добити одељења која имају најбољи пројекат у оквиру eTwining.

Млади ће моћи да путују у периоду од августа 2017. до децембра следеће године, када изаберу, и то било у групи, са својим одељењем, или индивидуално у складу са одлуком коју донесу њихови родитељи и наставници.

"Биће изабрано између 5.000 и 7.000 младих од 16 година и више који ће добити субвенцију за превоз у вредности од 350 евра или 530 евра", зависно од случаја, за путовање возом, авионом или аутобусом, саопштила је Комисија.

Европска комисија је навела и да неки оператери подржавају ту иницијативу под називом Move2Learn, Learn2Move (Покрени се да научиш, научи да се покренеш) и да нуде карте са специјалним попустом.

Пројекат је покренут на основу идеје Европског парламента који је желео да ЕУ може да понуди "интеррејл" карте сваком грађанину који напуни 18 година.

Европска комисија је оценила да би тако амбициозна иницијатива коштала између 1,2 и 1,6 милијарди евра годишње, са којима сада не располаже.

Комисија је саопштила да је била инспирисана идејом посланика Европског парламента, а да је притом водила рачуна о да се уваже "образовна димензија и организациона и буџетска ограничења".

Програм субвенција је једнократан и покренут је поводом 30. годишњице програма Еразмус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи