Ле Пен: ЕУ ће умрети, људи је више не желе

Европска унија ће нестати, упозорила је француска председничка кандидаткиња Марин Ле Пен на скупу у Лилу, поручивши да ће настојати да Унију замени "Европом народа", која се заснива на слабијој сарадњи нација.

Ле Пенова је обећала да ће заштитити Француску од глобализације.

"Европска унија ће умрети, јер је људи више не желе. Арогантним и хегемоним царствима је суђено да нестану", сматра Ле Пенова.

Охрабрена неочекиваним избором Доналда Трампа за председника САД и одлуком Британаца да напусте ЕУ, лидерка евроскептичног и антиимигрантског Националног фронта оценила је да ће француски избори бити наредни корак у, како каже, глобалној побуни народа, наводи Ројтерс.

"Дошло је време да се поразе глобалисти", рекла је Марин Ле Пен.

Оптужила је своје главне ривале кандидата центра Емануела Макрона и конзервативца Франсоа Фијона за "издају" због њихових "проевропских и протржишних политика".

Ле Пенова је поручила да ће настојати да Унију замени "другом Европом", коју је назвала "Европом народа", која се заснива на слабој сарадњи нација.

"То мора бити урађено на рационалан, добро припремљен начин", рекла је Ле Пенова у интервјуу за лист Парижанин.

Ле Пенова је поновила да, ако победи на изборима, планира референдум о изласку Француске из еврозоне и додала да ће поднети оставку ако Французи не подрже тај њен план.

"Ако буде не, отићи ћу", рекла је Ле Пен на радију Европа 1.

Ле Пен је рекла да би глас подршке еврозони значио да Французи "бирају модел власти који намеће ЕУ", што би, по њеним речима, онемогућило 70 одсто њених пројеката.

Према анализама јавног мњења, Ле Пенова ће остварити добар резултат у првом кругу председничких избора 23. априла, али ће изгубити од Макрона у другом кругу, 7. маја.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво