Турска дијаспора почела да гласа на референдуму

Држављани Турске који живе у иностранству, данас су почели да гласају на референдуму, на којем грађани треба да се изјасне да ли прихватају уставне промене којима би се повећала овлашћења турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Гласање на референдуму, који се у Турској одржава 16. априла, почело је на аеродромима и граничним прелазима у Турској, као и у турским дипломатским мисијама у појединим европским земљама, преноси АП.

Како прецизира Анадолија, на граничним прелазима на истанбулским аеродромима "Ататурк" и Сабиха Гекчен поцео је процес гласања регистрованих турских држављана који живе или путују у иностранство.

Бирачка места су отворена у осам сати по локалном времену, а гласање ће на поменутим аеродромима трајати до 16. априла.

Турски држављани гласају о уставним променама, које предлаже влада, а које предвиђају давање ширих овлашћања председнику.

Једна од најважнијих ставки у сету уставних промена је увођење председничког система, што подразумева смањење броја министарстава.

Председник ће, такође, имати овлашћења да именује високе званичнике у јавној управи.

Уставне промене обухватају измене према којима се број посланика у турском парламенту са 550 повећава на 600.

Минимална старосна граница за улазак у турски парламент биће смањена са 25 на 18 година.

Турски председник, који се дуго залаже за промене, тврди да ће јачање председничког система довести до повећања просперитета у земљи.

Критичари, међутим, страхују да ће се променама превелика моћ концентрисати у рукама председника.

Скоро три милиона Турска у дијаспори има право гласа, од којих је половина у Немачкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи