Европска унија бира којим ће путем даље

Отворена врата за оне који желе да се придруже, напредак различитом брзином, са решеношћу да се избори са изазовима попут тероризима и миграција. Тако себе Европска унија види у наредном периоду. Ипак, у тај период улази са Британијом која почиње да преговара о изласку и у свађи с Турском која је од Уније све даље.

Европско јединство је започело као сан неколицине, а прерасло у наду многих. Цитат из нове Римске декларације и те како би могао да се односи на Турску која о чланству у Унији преговара од 2005. Затворила је само једно поглавље, а данас је Брисел види како себи затвара врата Европе.

Реџеп Тајип Ердоган је истакао да би Турској олакшали посао када је не би примили у ЕУ. 

"Шта? Ако на референдуму 16. априла буде више позитивних гласова, неће нас примити у ЕУ? О, када би само донели такву одлуку! Олакшали би нам посао", навео је турски председник.

Док Унију назива фашистичком и окрутном, Ердоган се спрема за референдум којим ће проширити своја овлашћења, можда и увести смртну казну које у Европској унији нема. Прети и прекидом споразума о мигрантима.

"Турска се можда на тренутак приближила Европској унији 2002. када је АКП партија дошла на власт и када је пакетима реформи Турска себе уредила више мање у складу са нормама који су прописивали европски страндарди. Проблем је да како време пролази потреба за јачим овлашћењима одвлачи Турску на други пут", објашњава Владимир Ајзенхамер са Факултета безбедности.

Извесно све даље биће Велика Британија. 29 марта премијерка Тереза Меј и званично покреће излазак пете економије света из Уније. Почињу преговори који ће трајати најмање две године.

"Ја сам абициозна када је реч о томе шта Велика Британија може да добије када је реч о односу са ЕУ. Мислим да ће то бити добро и за ЕУ", навела је Тереза Меј.

"Велика Британија је и пре Брегзита доживљавала ЕУ превасходно као јединствено тржиште, нерадо је прихватала остале компоненте, заједничку спољну и безбедносну политику више мање, а унутрашњу политику безбедност и правосуђе са отпором, нарочито слободно кретање радне снаге биле су примане са великом дозом резервом у британском друштву", објашњава Дејан Поповић, професор на Правном факултету и бивши амбасадор у Великој Британији.

И све ће то Европа морати путем у више брзина, старом немачком идејом, а са којом нису сагласне све чланице јер би, кажу, изазвала нове поделе. Упућени верују да ће заједнички интерес ће превладати.

"Највише ми се чини вероватним онај приступ по којем ће се направити неколико концентричних кругова, где ће једна група земаља бити са најпунију интеграцију, а неки ће да одбијају да партиципирју у свим политикама", навео је Поповић.

За то време европска идеја тестира се и на биралиштима. Положила је на аустријским и холандским изборима. Чека француске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво