Прекид борби за Мосул због великог броја жртава

Ирачке владине снаге обуставиле су данас борбу за поновно заузимање западног Мосула од Исламске државе због велиог броја цивилних жртава, саопштио је портпарол безбедносних снага те земље.

Становници који беже из области под опсадом наводе да су ваздушни напади владиних снага и коалиције, коју предводи САД, демолирали грађевине и усмртили огроман број цивила, преноси Ројтерс.

Становници су објаснили да су побуњеници такође користили цивиле као људски штит и пуцали су на њих док су они покушавали да побегну из области под контролом ИД.

У офанзиви за протеравање ИД из Мосула коју САД подржавају и која траје већ шест месеци, заузет је већи део града, читава источна страна и половина западне стране је под контролом Ирака.

"Скорашња висока стопа смртности цивила у Старом граду приморала нас је да зауставимо операције и направимо ревизију планова. Време је да направимо нове планове и тактике офанзиве. Неће бити борбених операција", рекао је портпарол Федералне полиције.

Локални званичници и становници саопштили су у четвртак да је на десетине особа остало закопано у рушевинама зграда након низа ваздушних напада усмерених против ИД и огромне експлозије која је након тога уследила, а тела се још извлаче из рушевина.

Коалиција коју подржавају САД саопштла је да се ти наводи истражују.

Како преноси агенција, према саопштењу војске, будуће операције изводиће копнене трупе које су специјално обучене за борбу у граду.

"Наше херојске снаге одане су правилима која за примат имају заштиту цивила", наводи се у саопштењу.

Решење би могло да лежи у промени тактике. Војска Ирака процењује да ли да отвори још један фронт и изолује стари део града, где екстремисти пружају снажан отпор, саопштио је Генерал војске САД Џон Ричардсон.

Како се наводи, избегли становници су оставили ужасне услове живота у граду, наводећи да нема воде и струје и да не стиже ни храна.

Агенције за хуманитарну помоћ саопштиле су да је око 600.000 цивила остало у западном делу Мосула.

Ирачка Опсерваторија за људска права саопштила је да је скоро 700 цивила је убијено у сукобима од како је започела борба за Мосул 19. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи