ЕУ слави годишњицу, потписана нова Римска декларација

Лидери земаља чланица Европске уније окупили су се у Риму да би прославили 60 година од потписивања Римског уговора, којим су ударени темељи данашње Уније. Званичници 27 држава чланица потписали су нову Римску декларацију.

Оно што је упадљиво, наводи Ројтерс, јесте одсуство британске премијерке Терезе Меј, која ће у среду и формално у писму председнику Европског савета Доналду Туску најавити излазак Велике Британије из ЕУ.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је да Декларација која је усвојена на 60-годишњицу потписивања Римског уговора улива оптимизам и представља добар почетак за обухватне разговоре о будућности тог блока након иступања Велике Британије.

"Атмосфера је сада таква да можемо да са поверењем приступимо томе", изјавио је Јункер после састанка лидера 27 држава чланица ЕУ у италијанској престоници, преноси АП.

Председник ЕК је навео да оно што су лидери Уније постигли у данима уочи састанка у Риму и у последњих неколико сати данас у том граду улива оптимистично расположење јер "насупрот претпоставкама, није било сукоба нити великих расправа у погледу неколико могућих опција".

Римска декларација подразумева принцип ЕУ са више брзина, напомиње америчка агенција.

Челници 27 земаља чланица ЕУ у том документу истичу одлучност за даљу изградњу ЕУ и наводе да она "остаје отворена за оне европске земље које поштују вредности ЕУ и решене су да их спроводе".

Жан Клод Јункер је рекао да је прослава попут 60. годишњице од потписивања Римског уговора, којим су ударени темљи данашње Уније, без учешћа Британије "веома тужан тренутак".

Додао је да је Брегзит, излазак Британије из ЕУ, трагедија за осталих 27 чланица ЕУ.

Председник Европског савета Доналд Туск је позвао лидере ЕУ да изведу Европу из кризе.

"Унија после Рима мора бити Унија једнаких принципа, спољне суверености и политичког јединства. Докажите да сте лидери Европе и да држите до наслеђа хероја интеграције од пре 60 година", рекао је Туск обраћајући се окупљенима.

Такође, Јункер је саветовао француским бирачима да имају на уму кључну улогу коју њихова земља има, заједно са Европском унијом, када буду гласали на председничким изборима 23. априла.

"Улога Француске, заједно са ЕУ, је централна улога и таква мора да остане. Рекао бих Французима да не забораве да чине Француску, која зна како да разговара са остатком света. Рекао бих им - да остану Французи", изјавио је Јункер на маргинама самита ЕУ у Риму, преноси АП.

Председник ЕК тиме је одговорио на питање шта мисли о антагонизму француске лидерке крајње деснице Марин ле Пен према ЕУ, напомиње америчка агенција.

Немачка канцеларка Ангела Меркел данас се заложила за сигурну и снажну Европу, истовремено напомињући да концепт Европе различитих брзина не подразумева нејединство.

"Желимо сигурну Европу, Европу која штити, ми морамо боље да штитимо наше спољне границе, желимо економски јаку Европу", рекла је Меркелова на свечаном самиту.

Осим тога, како је додала, државе ЕУ морају заједнички да се ангажују на отварању више нових радних места за младе људе.

Истовремено, канцеларка је признала да је у европским интеграцијама било и грешака, пренели су немачки медији.

"Дозволили смо себи слободу кретања, а да истовремено нисмо мислили на заштиту наших спољних граница", навела је Меркелова додавши да ни заједничка валута није учвршћена.

Европа различитих брзина не значи ни у ком случају да "то није заједничка Европа", каже канцеларка.

"Европа у више брзина не значи крај јединствене Европе. Јасно је да желимо да идемо у истом правцу, али да постоје ствари о којима нема преговора као што су јединствено тржиште, основне слободе и вредности слобода изражавања, медија, вероисповести", рекла је Меркелова.

Премијер Италије Паоло Ђентилони изјавио је да лидери ЕУ морају да заслуже подршку својих грађана, супротставе се растућем национализму на европском континету стварањем нових радних места и елиминацијом социјалне неједнакости.

"Морамо да повратимо поверење наших грађана кроз стимулативни раст, смањење сиромаштва и социјалних неједнакости", рекао је Ђентилони.

Лидери 27 земаља чланица ЕУ су у Риму, заједно са челницима ЕУ институција, присуствовали су церемонији поводом 60. година од успостављања Европске економске заједнице која ће касније прерасти у Европску унију.

Европски лидери су се осврнули на достигнућа заједничког пута у последњих 60 година.

Иако се Декларација коју су лидери ЕУ потписали у Риму не односи на конкретна решења функционисања ЕУ, земље чланице су до последњег тренутка имале пуне руке посла око усаглашавања текста.

У последњем нацрту Декларације, и то на самом почетку, убачен је део који се односи на проширење на Западни Балкан.

"Желимо Унију која ће остати отворена за оне европске земље које поштују наше вредности и одлучне су у њиховом промовисању", каже се у уводном делу текста Римске декларације.

"Европа у више брзина"

Декларација директно не помиње ни исход дебате која која се унутра ЕУ води око пет могућих сценарија за функционисање Уније у наредних десет година, али део текста указује на могућност стварања, односно наставка рада по систему "Европа у више брзина".

"Деловаћемо заједно када год је то могуће, на различитим брзинама и интензитетима када је неопходно, као што смо то чинили и раније у оквиру Уговора, остављајући отворена врата за све који желе да нам се касније прикључе", стоји у нацрту Декларације.

Управо је ово део текста око кога су земље чланице ЕУ из Централне и Источне Европе, на челу са Пољском, имале највише замерки упозоравајући да ће оне у тим условима изостати из "главне групе" земаља и постати земље "другог разреда" у односу на "први разред" који би чиниле развијеније земље Западне Европе.

Европски аналитичари напомињу да је мало могуће да се направи оштра разлика између појединих група земаља унутар ЕУ.

Додаје се да "Европа у више група" већ постоји и да су примери за то Еврозона и Шенгенски простор.

У бриселском седишту Немачког маршаловог фонда за САД оцењују да би функционална "Европа у више брзина" могла да пружити и нове могућности земљама које претендују на чланство у ЕУ.

"То може да омогући појединим земљама да буду део воза, иако то није воз са луксузним него обичним вагонима. Дакле, могућност је да се те земље прикључе ширем кругу европских држава које деле неке политике, вредности и процесе, али не све. И то може бити лакши пут за неке од земаља које желе чланство. Друге земље Балкана опет могу бити забринуте због тога што никада неће стићи у кључну групу", објашањава аналитичарака за европску политику Роза Балфур у разговору за Танјуг.

Још једна тачка око које се преговарало, овога пута са Атином, односи на део Декларације којим се лидери ЕУ обевезују да ће радити у циљу "Европе базиране на одрживом привредном развоју, која промовише економски и социјални напредак", где је на захтев Грчке убачена реченица о "Унији која се бори против незапослености".

Даље у тексту Декларације 27 земаља чланица се обавезују да ће радити у циљу безбедне и сигурне Европе и Европе која је јака на међународној сцени.

Крај Римске декларације истоветан је последњој реченици Берлинске декларације потписане 2007. године приликом обележавања 50. годишњице Римског уговора.

"Ујединили смо се због бољитка. Европа је наша заједничка будућност", закључује се тексту који би свих 27 лидера земља чланица требало да потпишу данас на свечаности у Риму.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво