Папа лидерима ЕУ: Без нове визије, Унији прети смрт

Папа Фрања упозорио је лидере 27 држава чланица Европске уније да том блоку прети одумирање без нове визије о будућности засноване на принципима солидарности на којима је сама Унија утемељена.

Врховни поглавар Римокатоличке цркве је, уочи сутрашњег обележавања 60. рођендана ЕУ, изразио уверење да многи проблеми с којима се Унија суочава, као што су економска и миграциона криза и успон популизма, могу бити савладани, али је нагласио да се они могу испоставити као фатални ако не буду решавани, преноси АФП.

"Када тело изгуби осећај за правац и више не може да гледа право, почиње да назадује и, дугорочно, ризикује да умре", рекао је папа у обраћању лидерима ЕУ у Ватикану.

Он је подсетио да су лидери шест земаља који су основали Европску економску заједницу 25. марта 1957. године показали веру у будућност после уништења за време Другог светског рата.

"Није им недостајало храбрости, нити су деловали прекасно", истакао је папа.

Он је указао и да је од почетка било јасно да "у срцу европског политичког пројекта може бити само сам човек, а да први елемент европске виталности мора бити солидарност као "најделотворнији противотров за модерне облике популизма".

"Тај дух остаје данас непходан као и увек док центрифугални притисци расту, а оснивачки идеали су заборављени", поручио је папа Фрања.

Он је, такође, позвао европске лидере да се одупру "лажним облицима безбедности" које обећавају популисти који желе да се ограде зидовима, и да уместо тога уложе у будућност засновану на већој солидарности и јединству, преноси АП.

На крају обраћања, папа се поздравио са свим лидерима и поразговарао са њима, а потом су се сви заједно фотографисали у Сикстинској капели испред Микеланђеловог "Страшног суда".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво