Трамп иде на све или ништа са заменом Обамакера

Председник САД Доналд Трамп завршио je разговоре са републиканцима који се противе измени закона о здравственој заштити и да ће се у Представничком дому Конгреса данас гласати о предлогу закона, са или без обезбеђене већине.

Доналд Трамп је тиме поручио републиканцима да прихвате нови предлог здравствене заштите или ће остати систем који је увео његов претходник Барак Обама којем су се конзерватвици оштро противили.

Председавајући Представничког дома Конгреса Пол Рајан заказао је гласање после синоћњег састанка у Конгресу на коме су представници Беле куће рекли републиканским конгресменима да је председник одлучио да више нема времена за разговоре и да се иде на гласање које се сматра досад најважнијим и за Трампа и за Рајана као председавајућег, пренела је агецнија Асошијетед прес.

Републикаци су суочени са великим несупехом, пошто је предлог за замену Обамакера разапет између два крила Републиканске партије – умереног који жели што мање измене постојећег закона и крајње десног који тражи да се држава повуче из система здравственог осигурања.

"Обећали смо америчком народу да ћемо одбацити и заменити овај штетан закон који се распада и изневерава породице, и сутра настављамо", рекао је председавајући Представничког дома новинарима.

Неколико сати раније републиканске вође су изненада одложиле гласање због претњи конзервативаца и умерених републиканаца да ће гласати против измене закона који републиканци желе да укину откако је усвојен пре седам година.

Нема информација да ли су републиканци прикупили довољно гласова да би закон прошао као ни да ли ће поново одложити гласање ако буде потребе, али изгледа да верују да ће у тренутку гласања довољно противника променити страну и одлучити да не одбаце закон и тиме задају тежак ударац не само Трамповом председниковању него и способности републиканског вођства да наметну своје теме Конгресу.

За спречавање новог закона је довољно да се 23 републиканца придруже опозиционим демократама. Према неким рачуницама, до јуче се најмање 26 републиканаца противило предлогу закона.

Чак и ако гласање у Представничком дому буде успешно, нове тешкоће чекају у Сенату где конзервативци и умерени републиканци такође прете да ће оборити закон.

Републикански предлог закона предвиђа укидање казни за оне који не купе здравствено осигурање и субвенције за оне који то учине, као и смањивање федералног буџета за програм "Медикејд" и препуштање државама да одлуче под којим условима грађани могу добити помоћ по том програму, а такође би се укинуле и неке одредбе досадашњег закона због којих су премије значајно поскупеле.

Умерени републиканци који се противе новом закону наводе да би он оставио многе гласаче без осигурања, а неки републикански гувернери мисле да ће бити превеликог резања "Медикејда" што би погодило најсиромашније грађане. Новом закону се противе и медицинска удружења, болнице и потрошачке организације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара