Ердоган: Турска ће преиспитати односе са ЕУ после референдума

Турска ће, након референдума у априлу, наставити да одржава економске односе са Европском унијом, али ће преиспитати све политичке и административне везе, укључујући споразум о заустављању нелегалних миграција, поручио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

У интервјуу за Си-Ен-Ен Турк, Реџеп Тајип Ердоган је најавио да ће у односима Турске са Европом бити размотрено све "од А до Ш", након референдума о уставним променама којима би се проширила овлашћења турског председника, заказаног за 16. април, пренео је Ројтерс.

Тврди да су европске земље дозволиле организовање догађаја онима који се противе проширењу његових овлашћења, а забраниле турским званичницима да се обрате присталицама уставних промена.

Турски председник је оптужио Немачку да подржава тероризам и додао да не планира да посети ту земљу пре референдума, иако су поједини медији известили супротно.

Између Турске и Немачке, и других европских држава, постоји раздор због жеље турских власти да одржавају митинге у циљу скупљања подршке дијаспоре на референдуму у Турској заказаном за 16. април, на коме Ердоган жели да прошири своја овлашћења. 

Европске државе, међутим, нису издале дозволу за одржавање таквих митинга, што је направило још дубљи раздор у односима Турске и других држава.

"САД и Велика Британија да укину забрану уношења лаптопова"

Ердоган је позвао САД и Велику Британију да укину забрану уношења лаптопова и таблета у авион на летовима са већег броја аеродрома у блискоисточним и севернофричким земљама, укључујући Истанбул.

"Надам се да ће ове државе, САД и Британија, преиспитати одлуку и повући је што је пре могуће", рекао је турски председник у интервјуу који је преносила национална турска телевизија, јавио је АФП.

Администрација америчког председника Доналда Трампа потврдила је пре неколико дана да ће увести нове забране о коришћењу електронских уређаја на летовима са десет аеродрома, углавном из земаља са Блиског истока и северне Африке, као одговор на неспецифичну терористичку претњу.

Забрана уношења електронских уређаја односи се на путнике који долазе у САД из Јордана, Египта, Турске, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Кувајта, Марока и Катара. Забрањени су сви електронски уређаји већи од мобилних телефона, попут таблета, преносивих ДВД плејера, лаптопова и камера.

Забрана се односи на аеродроме у Аману, Каиру, Кувајту, Дохи, Дубаију, Истанбулу, Абу Дабију, Казабланки, Мароку, Ријаду, Џеди и Саудијској Арабији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи