Викиликс: ЦИА користила "Еплове" производе за шпијунажу

Најновија документа које је објавио "Викиликс" показују како је ЦИА бирала Еплове најпопуларније уређаје како би шпијунирала њихове кориснике.

Докумената под називом „Тамна материја" откривено је како је ЦИА циљала производе компаније Епл, инфилтрирала се у њих својим малвером и користила их за праћење и прислушкивање обавештајно интересантних особа, преноси РТ.

Наводи се да су пројекти ЦИА којима се бави најновији серијал докумената Викиликса развијени су у оквиру ЕДБ (Embedded Development Branch), огранка ЦИА, а нападају "Еплов" фирмвер - што значи да су "инфекције" увек присутне, без обзира на напоре да се уклоне.

Како пише РТ, чак и када реинсталирате оперативни систем, малвер ЦИА остаје у вашем "ајфону".

АФП наводи да документа показују да је ЦИА 2012. године развила алатку "sonic screwdriver" која може да преузме контролу над процесом покретања система Епловог компјутера, који је заштићен лозинком, са периферног уређаја, попут адаптера и УСБ-а.

Тиме, они могу да убаце грешку, која се не може детектовати, дубоко у фирмвер, који представља рачунарски програм уграђен у хардвер, а она се не може избрисати чак и ако се оперативни систем рачунара рефоматира.

Викиликс је раније овог месеца објавио око 9.000 докумената за које тврди да су део огромне количине података процурелих из ЦИА, описавши их као досад најобимније објављивање тајних обавештајних података.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи