Ердоган осудио притисак на турску мањину у Бугарској

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган осудио је "притиске" који се, по његовим речима, врше над турском мањином у Бугарској чије руководство оптужује Анкару да се меша у парламентарне изборе заказане за недељу.

Ердоган је рекао да је невероватно да се с једне стране говори о демократији, а с друге врши притисак на Турке и да то код Турака изазива "дубок бол".

Односи Софије и Анкаре су лоши од почетка кампање за парламентарне изборе у Бугарској чији резултати ће вероватно бити веома тесни.

Бугарске власти, као и две највеће странке, оптужиле су Анкару да се меша у њихове унутрашње ствари отворено пружајући подршку новонасталој протурској партији Дост која има велики утицај на турску заједницу у Бугарској.

Турска мањина, наслеђе вишевековне отоманске власти на Балкану, броји око 700.000 људи од укупно 7,4 милиона становника Бугарске. Око 60.000 Турака с бугарским држављанством гласа у Турској.

"Немамо жељу за туђом територијом, ни за влашћу над било ким. Само желимо да заштитимо права својих сународника", рекао је Ердоган, не помињући Бугарску по имену.

Ердоган је рекао да се нада да ће избори у Бугарској бити праведни и транспарентни.

Бугарска влада је у уторак саопштила да прекида процедуру за давање концесије на аеродром у Софији јер су турске компаније два од три заинтересована понуђача.

Турска је у затегнутим односима и са другим земљама ЕУ, посебно с Немачком и Холандијом, после отказивања скупова подршке Ердогану у тим земљама пред референдум о уставним променама у Турској, заказаним за 16. април.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво