Радници из Србије лакше до радних дозвола у Словачкој

Словачки парламент је после скандала са преварним радницима из Србије које су у фабрике у Словачкој доводиле сумњиве агенције, усвојио измене Закона о странцима којима убрзава поступак издавања радних дозвола, омогућава сезонским радницима да не траже привремени боравак и даје право радницима ако изгубе посао да га следећа два месеца траже.

Измене закона које је данас усвојио парламент већином од 94 посланика припремило је словачко Министарство унутрашњих послова на захтев и у сарадњи са Министарством рада и социјалних питања управо због проблема на које су наилазили гастарбајтери из земаља ван Европске уније, пре свега из Србије, у словачким фабрикама.

Послови монтаже и ремонта на основу којих су сумњиве агенције доводиле раднике са Балкана мораће убудуће да буду утемељене искључиво на уговорима између предузећа.

Сезонски радници неће морати да траже дозволу прелазног боравка и моћи ће да раде захваљујући радној дозволи током 90 дана а њу ће словачки биро рада издавати брже јер је Националном бироу рада одређен убудуће рок од 15 дана да дозволу одобри или не.

Тек у случају да сезонски посао желе да продуже на 180 дана радници из трећих земаља мораће да траже прелазни боравак.

Измене закона такође олакшавају долазак и смањују административне захтеве за раднике и чланове њихових породица који се из треће земље премештају у Словачку у оквиру једног предузећа.

Гастарбајтери којима је боравак у Словачкој истицао чим би изгубили посао убудуће ће имати рок од 60 дана да нађу ново запослење.

Део ових измена које су плод разговора словачког министра рада и социјалних питања Јана Рихтера са српским ресорним колегом Александром Вулином 13. марта у Братислави, требало би да сузбије махинације сумњивих посредничких агенција које су многе српске раднике превариле и довеле их без нужних докумената или са фаслификованим у недостојне услове рада и смештаја.

Према Рихтеровим подацима, тренутно у Словачкој ради 5.294 држављана Србије као изнајмљена радна снага преко посредничких агенција а још 575 има дозволу за рад од надлежног словачког бироа рада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи