Бивши посланик Думе убијен у Кијеву, Русија демантује оптужбе Украјине

Денис Вороњенков, бивши руски посланик, убијен је у Кијеву, саопштила је украјинска полиција. Русија је демантовала оптужбе Украјине да стоји иза убиства.

Непознати нападач је пуцао на четрдесетпетогодишњег Вороњенкова испред улаза у луксузни хотел у главном граду Украјине. Том приликом је рањен Вороњенковљев телохранитељ, који је успео да узврати ватру и погоди убицу. Портпарол болнице Артион Шевченко је саопштио касније данас да је убица преминуо у болници.

Украјински председник Петро Порошенко изјавио је да је у питању руски државни тероризам, рекавши да напад "јасно показује потпис руских специјалних служби, у прошлости често остављан у разним источноевропским земљама".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбацио је оптужбе Кијева, називајући их апсурдним. Он је изјавио да је председник Русије Владимир Путин обавештен о убиству, да је изразио наду да ће Украјинци успети да реше злочин и да Вороњенковљева удовица може да се врати у Русију уколико то жели.

Вороњенков, који је био члан комунистичке странке у доњем дому руског парламента, преселио се прошле јесени у Украјину и добио држављанство те земље.

Он је Русију напустио са својом женом, певачицом Маријом Максаковом, која је такође била посланик. Вороњенков се тада одрекао руског држављанства и изјавио да је морао да напусти Русију због тога што га прогоне руске безбедносне агенције.

Од преласка у Украјину често је критиковао политику Кремља, а према речима Порошенка, био је кључни сведок руске агресије у Украјини и помагао је у истрази у вези са активностима проруског бившег премијера Виктора Јануковича, који је свргнут након масовних демонстрација 2014. године.

Порошенко је изјавио и да није случајно што је до убиства дошло истог дана када је дошло до екплозије у складишту муниције у граду Балаклеја, за које власти тврде да је саботажа, али није пружио додатно објашњење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво