Поруке солидарности и подршке за Британију из света

Европски лидери изразили су подршку и солидардност са Великом Британијом, након два напада испред британског парламента, а бивши британски премијер Дејвид Камерон поручио је да никада неће победити они који "варваским методама" покушавају да нападну демократију те земље.

"Моје мисли су са породицама повређених и убијених. Они који покушавају да нападну нашу демократију тим варварским методама никада неће победити", навео је Камерон на свом налогу на Твитеру.

Председник Европског савета Доналд Туск на свом налогу на Твитеру написао је да су његове мисли са жртвама напада у Вестминистеру.

"Европа стоји чврсто са Великом Британијом против тероризма и спремна је да помогне", поручио је Туск.

Немачка канцеларка Ангела Меркел навела је у саопштењу да је с тугом примила вест о данашњем инциденту у Лондону и поручила да су њене мисли са њеним "британским пријатељима и свим грађанима Лондона", нарочито онима који су повређени том приликом.

"Желим да кажем у име Немачке и њених грађана: стојимо чрвсто и одлучно на страни Велике Британије у борби против свих облика тероризма", поручила је Меркелова.

Огласио се и француски председник Франсоа Оланд, који је изразио забринутост због терористичких напада, пренео је АП.

"Француска, која је била мета тешких напада у последње време, зна да британски народ данас пати", рекао је Оланд новинарима током посете француском граду Вилпенту.

Француски министар унутрашњих послова Матијас Фекл оценио је да је нападнута демократија на високом нивоу и поручио да је Француска спремна да помогне.

"Сви смо жртве напада у Лондону. Веома сам емотивна данас. Немам довољно речи да изразим шта осећам", навела је портпаролка Европске комисије Мина Андреева на својој страници на Твитеру.

Амерички председник Доналд Трамп разговарао је телефоном са британском премијерком Терезом Меј о догађајима у центру Лондона, који британска полиција третира као "терористички инцидент".

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон је осудио напад испред британског парламента и изразио саучешће породицама настрадалих.

Председвајући ОЕБС-у и шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер осудили су "гнусне нападе" испред британског парламента и на Вестминстерском мосту у центру Лондона, оценивши да је њихов циљ подривање демократских вредности. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво