Минут ћутања и минут буке у Бриселу

Брисел обележио прву годишњицу бомбашких напада Исламске државе у том граду. У експлозијама на аеродрому и у метроу, пре годину дана, погинула су 32 човека и рањено је више од 300 људи.

Минут ћутања је одржан на аеродрому у Бриселу у 7.58, тачно када је пре годину дана активирана прва од две бомбе које су усмртиле 16 људи. Краљ, чланови владе, особље аеродрома и обични путници застали су да одају пошту. Сат касније, одржан је минут ћутања и на метро станици "Малбек" у центру Брисела, где се бомбаш самоубица разнео, уз нових 16 жртава – укупно 32, и више од 300 повређених.

На станици је одржан и минут буке као знак да грађани не пристају на живот у страху.

У европској четврти је откривен споменик свим жртвама, у присуству највиших европских и белгијских званичника.

"Одговорност свих нас је да учинимо наше друштво хуманијим и праведнијим. Научимо да слушамо једни друге поново, и да поштујемо и исправљамо наше слабости", рекао је белгијски краљ Филип.

Поред одавања поште, главно питање данас јесте да ли су Белгија и Европа безбедније него пре годину дана.

"Све док су одређене заједнице у Белгији у вези са конфликтима на Блиском истоку, постојаће и ризик радикализације. Зато верујем да је врло важно за Белгију и Европу да се развије модеран, европски ислам, одвојен од конфликта на Блиском истоку", поручио је Кристоф Ламфалуси, аутор књиге "Моленбек на џихаду".

Како спречити радикални ислам код младих, пре свега у озлоглашеној четврти Моленбек, и даље је предмет дебате.

"Повратили смо мир у општини Моленбек, мада још има напетости, али је бољи заједнички живот циљ за који ће бити потребне године", каже Франсоаз Шепманс, председница те општине.

Данас, међутим, најважнији су били сећање и одавање поште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара