И амерички републиканци против Сороса

Група републиканаца у америчком Конгресу придружила се политичарима из источне Европе које подржава Русија у циљу да се заустави заједнички непријатељ – милијардер и филантроп Џорџ Сорос, пише "Политико".

Конзервативни посланици на челу с Крисом Смитом и Мајклом Лијем потписали су више писама у којима оптужују Сороса да користи донације да своје либералне идеје унесе у европску политику.

У  писму 14. марта државном секретару САД Рексу Тилерсону, Ли и други сенатори су навели да Соросов Фонд за отворено друштво покушава да "прогура прогресиван програм и окрепи политичку левицу", за шта га такође оптужује и Москва.

Сорос, који је преживео нацистичку окупацију у родној Мађарској и побегао из ње после Другог светског рата када је та земља била под контролом Совјетског Савеза, дуго је већ неомиљен у Кремљу који његове пројекте помоћи организацијама цивилног друштва у државама које су биле под совјетским утицајем види као план за постављење прозападних влада, наводи Политико.

Републиканци су Сороса дуго сматрали смртним непријатељем на домаћем терену пошто је десетине милионе долара дао демократским кандидатима, али су на међународној сцени њихови циљеви били слични. Соросеви напори за јачање демократије и искорењивање корупције у земљама бившег источног блока поклапао се с традиционалним циљевима републиканске спољне политике.

Ствари су међутим почеле да се мењају после изненађујуће победе Доналда Трампа на америчким председничким изборима после компаније у којој је нагласак био на национлистичким темема. Националистички полтичари неколицине земаља источне Европе су постали све агресивнији у тражењу међународне подршке у својим нападима на Сороса, и изгледа да су нашли неке савезнике међу републиканцима.

Фокус на Соросевом фонду у Македонији

Посебан фокус писма Лија и његових колега је био Соросев фонд у Македонији и у мањој мери на суседној Албанији.

Писмо у којем републиканци траже од Стејт департмента и других служби податке о америчкој финансијској помоћи Соросевим организацијама на Балкану, уследило је после лобирања десничарске македонске партије ВМРО-ДПМНЕ која се бори да некако задржи власт.

Председник Фонда за отворено друштво Крис Стоун рекао је да аутократски режими виде Трампов успон као бланко подршку за отпор реформама.

"Ауторитарни политичари, који се данас означавају као 'илиберали', дуго су се противили Џорџу Соросу и његовој визији отвореног друштва, али су охрабрени Трамповом победом да иду још даље", рекао је Стоун за Политико.

Напори групе републиканаца против Сороса у Македонији засад нису дали неке резултате, али ангажовање неколико истакнутих конзервативаца, попут сенатора Теда Круза, узбунило је неке у америчкој дипломатској заједници која страхује да ће Москва доћи до утицаја у Конгресу, наводи Политко.

Русија покушава да искористи кризу у Македонији да посеје неповерење у САД и привуче у своју орбиту десничарске партије, кажу аналитичари из региона који такође наводе да забринутост појединих републиканаца да САД подстичу политичке нереде и урушавање националног суверенитета, иде на руку пропаганди из Москве.

Политичари негирају руске везе

Македонски политичари деснице и њима блиска група "Стоп операцији Сорос" негирају руске везе, али признају да је Москва заинтересована за ситуацију. Један од оснивача "Стоп операцији Сорос" Цветин Чилиманов приметио је војску ботова и тролова који пишу о масовним демонстрацијама против Сороса које се заправо никада нису догодиле.

"Нисам наиван", рекао је Чилиманов који је дао неколико интервјуа за руске медије РТ и Спутњик.

Политико наводи да је мала и етнички разноврсна Македонија постала нови фронт за игре геостратешких сила у америчком Конгресу када је члан ВМРО-ДПМНЕ

Владимир Ђорчев је скренуо пажњу конгресмену Смиту на Сороса. Ђорчев и Смит су се упознали кроз сарадњу у Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и спајају их традиционалне вредности, попут противљења геј браковима и абортусу.

Портал наводи да су жалбе републиканаца упућене Стејт департменту и другим службама изгледа извучене из документа који је припремила организација "Стоп операцији Сорос" и послала га члановима Конгреса у јануару.

Документ садржи више неуверљивих тврдњи, попут да УСАИД и Сорос циљају на "потпуну контролу над медијима с крајњим циљем да се успостави потпуна контрола над земљом у Соросеву личну корист и спровођење радикалних политика".

Према Стејт департменту, УСАИД је у претходних 15 година дао три донације Фонду за отворено друштво у Македонији, пре свега за програме образовање који укључују ромско становништво. Директор УСАИД-а за Македонију Џим Стајн је рекао да је та америчка служба за Фонд за отворено друштво у Македонији дала осам одсто укупне помоћи.

Стејт департмент је у писму републиканцима 9. фебруара одбацио оптужбе и изразио забринутост због погоршања политичке климе у Македонији.

Политико наводи да је ВРМО-ДПМНЕ званично прозападна партија али да је њен лидер Никола Груевски поздравио руску подршку док се, према њему, САД приклањају левој опозицији. Он се 1. фебруара састао с руским амбасадором који је рекао да неко "шири нестабилност и неизвесност", што је вероватно референца на Сороса.

Забринутост у Москви 

Руско министарство спољних послова је сутрадан издало саопштење у којем изражава забринутост због "наставка страног утицаја у Македонији под псеудодемократским слоганима" и изразило подршку ВМРО-ДПМНЕ.

Организацију "Стоп операцији Сорос" су основали Чилиманов и два десничара из медија. Чилиманов је био члан ВМРО-ДПМНЕ до 1999. Неко време је био дописник из Вашингтона, а сада је уредник енглеског сервиса у државној новинској агенција МИА.

Покрет против Сороса већ постоји изван Македоније. Мађарски премијер Виктор Орбан је у телевизијском обраћању у фебруару окривио Сороса за мешање у унутрашњу политику.

"Велики предатори пливају у овим водама. То је прекогранично царство Џорџа Сороса са тонама новца и међународном тешком артиљеријом. Изазива проблеме... покушавају да тајно и страним новцем утичу на мађарску политику", рекао је Орбан.

Прошлог викенда су се десничари окупили у Будимпешти да створе своју организацију "Стоп операцији Сорос". На скупу су били Ник Гриуин, бивши лидер Британске националне партије, који је рекао да је сада на Русији ред да води свет, македонски новинар Љупчо Златев и неколико мађарских политичара с крајње деснице који нагињу Русији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи