Избеглице у Немачкој се опредељују да раде за мале паре

Интеграцију избеглица у тржиште рада у Немачкој отежава то што се избеглице радије опредељују за једноставне, слабије плаћене послове него за стручно образовање, показала је студијa немачког Института за економска истраживања из Келна.

"Избеглице се свесно одлучују за једноставне послове који су слабије плаћени уместо за стручне квалификације која отвара перспективу боље плаћених радних места", рекла је Регина Флаке из немачког Института за економска истраживања, преноси Хина.

Из студије урађене за потребе немачког Министарства економије, закључује се како избеглице често нису свесне предности образовања у односу на једноставније послове који у почетку доносе више новца него школовање.

"Ми не смемо допустити да се овај тренд устали него морамо учинити све да се избеглице приволе на немачки дуални образовни систем, који се састоји већим делом од стручне наставе у самим погонима и мањим од теоријске наставе у школама", рекла је Флаке и додала како је спремност немачких послодаваца да запошљавају избеглице велика.

Још један од проблема је недостатак сведочанстава о досадашњој стручној спреми избеглица, и непознавање немачког језика.

Чак 85 одсто упитаних послодаваца који су избеглицама дали шансу за образовање указује на проблем непознавањa немачког језика.

"Наде да ће избеглице ублажити недостатак стручних радника су спласнуле", рекао је директор немачког Института за економска истраживања Михаел Хутер.

Према његовим речима, имигранту треба четири до пет година за интеграцију, али и за спремност за стручни сегмент на немачком тржишту рада.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво