Фицо: Словаци се жале на понашање гастарбајтера из Србије

Премијер Словачке Роберт Фицо каже да је велики притисак предузећа у Словачкој да се увози јефтина радна снага, јер не могу да нађу раднике међу Словацима. Упозорио је да се Словаци у неким регионима жале на понашање гастарбајтера из Србије.

"Плашим се да ће ускоро настати огроман притисак да се увезе радна снага из иностранства. Та радна снага се не понаша у Словачкој баш увек најбоље. Ако пођете у Њитру или Трнаву, људи ће вам већ рећи да се жале на понашање наших српских пријатеља који тамо раде", рекао је Роберт Фицо након састанка са представницима словачких послодаваца, јавља портал Актуалити.

Фицо је упозорио да недостатак радне снаге – када је незапосленост у Словачкој 8,5 одсто, али и структура незапослених таква да привреда није у стању да попуни чак 50.000 радних места и доводи зато преко посредничких агенција гастарбајтере из Србије, Бугарске или Румуније – већ постаје једнако озбиљна опасност за Словачку као што је била велика незапосленост.

Са проблемом преке потребе да довођењем гастарбајтера попуни чак 140.000 радних места, углавном радничких и мање квалификованих професија, суочава се и суседна Чешка, а такође и са порастом отпора Чеха према гастарбајтерима у областима великих индустријских зона, где их је више.

Чешки синдикати се буне и тврде да долазак јефтиније радне снаге, у Чешкој највише Украјинаца, преко често сумњивих посредничких агенција које искоришћавају стране раднике за бедно плаћен тешки рад а саме убиру профит, спречава осетнији раст зарада у Чешкој.

Влада премијера Бохуслава Соботке трага за законским решењима да се гастарбајтерима обезбеде једнаки услови за рад какве имају Чеси, да предузећа у којима су запослени преузму за њих већу одговорност а обезбеде им и нормалан смештај како би могли да доведу породице како се после смене не би досађивали и изазивали изгреде.

Шеф чешке дипломатије Лубомир Заоралек чак је јуче упозорио да би Европска унија могла да се распадне због слободе кретања у ЕУ и позвао да се тражи начин да свака чланица може да некако ограничи слободу запошљавања.

"Морамо разумно да регулишемо кретање радне снаге и да се боримо против политике јефтиног рада", рекао је за данашње Право Заоралек, који је због те идеје да се уведу регулације и у запошљавање грађана Европске уније дошао у спор са премијером Соботком.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи