Пољска покушава да суди Туску као Путиновом јатаку

Министар одбране Пољске Антони Маћеревич саопштио је да је против бившег пољског премијера, садашњег председника Европског савета Доналда Туска, већ поднета кривична пријава да се због његових пропуста и нелегалних договора са тадашњим премијером Русије, сада председником Владимиром Путином, срушио авион пољског председника Леха Качињског 2010. године у Смоленску, на западу Русије.

"Сматрам да се не ради о пропустима већ о преступу. Премијер Доналд Туск склопио је са Владимиром Путином нелегални споразум на штету Пољске и за то мора да одговара кривично", рекао је Антони Маћеревич у интервјуу за провладин десничарски лист Газета полска цођење.

Пољски министар одбране је уз лидера владајуће конзервативне странке Право и Правда, брата близанца погинулог председника Јарослава Качињског главни агитатор теорије завере коју су иначе искључиле и руска и пољска званична истрага.

У истрагу, да се председнички ТУ-152 са 96 људи није срушио у покушају слетања на војни аеродром у Смоленску по немогућим условима, већ да је по наређењу Путина намерно оборен не верују ни Пољаци. У том наводном руском атентату на Качињског погинуло је свих 96 људи у авиону.

"Никакав високи положај у пољској или европској организацији не ослобађа одговорности за тако озбиљне преступе као што су ова подозрења против Доналда Туска", истакао је Маћеревич и изјавио да је кривична пријава већ поднета.

Пољске конзервативне власти Качињског од доласка на власт у јесен 2015. године траже начин да Туска поставе пред суд и осуде за авионску несрећу у Смоленску, оптужујући га јавно да се наводно заверио са Путином да заташкају доказе да се није радило о несрећи већ о руском атентату.

Пољска је покушала по сваку цену али усамљена и без успеха да спречи на мартовском самиту ЕУ у Бриселу да Туск буде реизабран на даље две и по године на чело Европског савета а Качињски је претходно претио да ће Пољска за њим расписати потерницу и европски налог за хапшење.

За сада тужилаштва упркос обновљеној истрази авионске несреће у Смоленску нису нашла ништа а успела су само да затраже да се Туск појави у Варшави на саслушању као сведок поводом сарадње пољске Војне контраобавештајне службе са руском Федералном службом безбедности од 2010. до 2015. године.

Такву сарадњу имале су и друге чланице НАТО, јер је договарана рутински за снабдевање а касније безбедно повлачење пољског контингента у операцији НАТО у Авганистану. Међутим, након доласка конзервативаца у Пољској на власт пред суд су постављена двојица шефова војних обавештајаца из тог периода због наводно нелегалне сарадње.

Када је Туск позван на саслушање на којем се није појавио, показало се да је сарадња била легална јер је као премијер Туск одобрио, али искрсла је формална мањкавост да премијер није затражио анализу Министарства одбране.

"Присталице теорије завере морају да се договоре сами са собом око некакве верзије. Њихове садашње се узајамно искључују. Руски контролори лета су намерно испратили на смрт посаду тупољева а у авиону је експлодирала бомба. Јарослав Качињски је донео одлуку да његов брат лети у Смоленск. Веровањем у своју измишљотину о атентату понаша се у складу са психолошким одбрамбеним механизмом. Тешко је живети када је савест оптерећена одговорношћу за то што се десило", истакао је тадашњи шеф пољске дипломатије Радослав Шикорски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво