САД и Британија забраниле лаптопове и таблете на летовима из појединих земаља

Као одговор на "неспецифичну терористичку претњу", у Сједињеним Америчким Државама почело је спровођење привремене забране уношења у авионе већих електронских уређаја, која важи за летове из осам блискоисточних земаља и држава северне Африке. И Британија забранила уношење електронских уређаја у кабине авиона за шест држава.

Забрана преношења електронских уређаја у ручном пртљагу на летовима из осам држава претежно са Блиског истока и севера Африке ступила је данас на снагу.

У забрањену електронику спадају лаптопови, таблети, ДВД плејери и видео-игре. У ручном пртљагу биће дозвољени само мобилни и паметни телефони.

Односи се на путнике на одређеним летовима из Египта, Јордана, Кувајта, Марока, Катара, Саудијске Арабије, Турске и Уједињених Арапских Емирата.

Администрација америчког председника Доналда Трампа потврдила је да је реч о одговору на неспецифичну терористичку претњу.

Један амерички званичник рекао је агенцији АП да се забрана односи на директне летове са 10 међународних аеродрома из осам земаља у САД.

Забрана је објављена у понедељак у саопштењима Јорданске краљевске авио-компаније и државне новинске агенције Саудијске Арабије.

Јорданска краљевска авио-компанија је навела да се забрана не односи на мобилне телефонске апарате и медицинске уређаје, а све остало треба да се упакује у пријављени пртљаг.

Авио-компанија додаје да се забрана преношења електронских уређаја односи на летове из Јордана ка Њујорку, Чикагу, Детроиту и Монтреалу. У саопштењу саудијске агенције је наведено да се забрана односи на летове из Ријада и Џеде.

Забрана је ступила на снагу уочи сутрашњег састанка коалиције предвођене САД у борби против екстремистичке групе Исламска држава у Вашингтону. Очекује се да ће високи арапски званичници присуствовати састанку у Стејт департменту.

Према наводима америчких званичника, ова одлука нема везе са намером америчког председника да се уведе забрана уласка у САД.

И Британија увела забрану

Британска влада забранила је електронске уређаје у ручном пртљагу држављана шест претежно муслиманских земаља који авионом путују у Велику Британију.

У саопштењу владе се каже да је премијерка Тереза Меј председавала састанком о авио безбедности на коме су договорене нове мере безбедности за све летове који долазе из Турске, Либана, Јордана, Египта, Туниса и Саудијске Арабије.

У саопштењу се наводи да је влада била у контакту са америчком администрацијом како би у потпуности разумела позицију Американаца, који су такође нешто раније данас увели сличну забрану.

Према новим мерама, путницима на летовима "неће бити дозвољено да уносе било какве телефоне, лаптопове или таблете, веће од нормалне величине мобилног телефона или паметне телефоне" у кабину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво