Гутерес предлаже окончање мировне мисије на Хаитију

Генерални секретар Уједињених нација Антионио Гутерес предлаже да се до октобра прекине мировна мисија на Хаитију и замени много мањим присуством УН, судећи према извештају који је достављен агенцији АФП.

Предлог да се оконча мисија стабилизације Хаитија, која је почела пре 13 година, донет је уочи плана САД да се драстично смањи буџет Уједињених нација.

Гутерес је у извештају послатом Савету безбедности прошле недеље навео да би свих 2.370 војника у тој мисији требало да буде повучено до 15. октобра 2017. године.

За нову мисију било би одабрано 295 од укупно 1.001 полицајца који тренутно служе мисији, а цивилно особље би такође било драстично смањено, наводи АФП.

Тим Уједињених нација би надгледао и слао рана упозорења о конфликтима, кршењу људских права и владавине права на локалном нивоу користећи покретне тимове, наводи се у извештају.

Савет безбедности УН одлучиће о будућности хаићанске мисије следећег месеца.

Гутерес је предложио да се мандат мисије продужи за шест месеци, током којих би се операције успориле и направиле пут за мању мисију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво