Асад: Важна улога Москве у сиријско-израелској кризи

Русија може да игра важну улогу у кризи између Сирије и Израела, рекао је сиријски председник Башар ел Асад, после инцидента у коме су сиријске ракете гађале израелске авионе.

"Русија може да одигра улогу да издејствује да Израел више не напада Сирију", рекао је Башар ел Асад у интервјуу руским новинарима, преноси агенција Франс прес.

Израел и Сирија имали су прошле недеље најозбиљнији инцидент од почетка шестогодишњег сиријског рата.

Инцидент се догодио у ноћи између четвртка и петка када је Сирија испалила ракете на израелске авионе који су напали конвој оружја наводно намењен либанском проиранском Хезболаху.

Израелски ваздушни напад близу Палмире у централном делу Сирије изазвао је одговор сиријске антиракетне одбране и пресретнута је ракета испаљена у правцу израелске територије.

Изрелски амбасадор позван је у петак у руско министарство спољних послова после напада на мете бизу Палмире у Сирији за које је Израел рекао да су повезани са либанским Хезболхом.

"Мислим да Русија може да одигра важну улогу у том смислу јер се цела руска политика заснива на међународном праву", рекао је Асад и додао да је свака војна операција у Сирији без пристанка сиријске владе нелегална.

"Ако има трупа на сиријском тлу, то је инвазија", рекао је Асад и додао да је право и дужост његове владе да штити сиријске границе.

Његове изјаве дате су дан после изјава израелског министра одбране Авигдора Либермана који је упозорио да ће Израел уништити сиријске системе за ваздушну одбрану ако нове ракете буду биле испаљене на њихове авионе који делују у Сирији.

Израел и Русија већ имају договор о томе како да избегну сударе руских и израелских авиона изнад сиријског ваздушног простора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво