Гардијан: Новац руских криминалаца у британским банкама

Неке од најутицајнијих британских банака, попут ХСБЦ и "Краљевске банке Шкотске", руковале су са скоро 740 милиона долара које су опрали руски криминалци, пише "Гардијан". Прање новца је повезано са руском владом и ФСБ-ом (Федерална служба безбедности Русије), тврди британски лист.

ХСБЦ, "Краљевска банка Шкотске", "Лојдс" и "Барклиз" налазе се међу 17 банака базираних у Великој Британији, или имају огранке у тој земљи, а које се суочавају са питањима шта знају о тој међународној мрежи прања новца, и зашто нису одбили трансфере сумњивог новца.

Документи, у које је Гардијан имао увид, показују да је најмање 20 милијарди долара извучено из Русије у периоду од 2010. до 2014. године. Истражитељи верују да би та сума могла да се попне до 80 милијарди. 

Један извор укључен у истрагу рекао је да је новац из Русије "или украден или има криминално порекло". 

Истражитељи покушавају да идентификују неке добростојеће или политички утицајне Русе који су учествовали у операцији прања новца, названој "Тhe Global Laundromat".

Наводи се да је око 500 људи укључено у ту операцију, а међу њима су олигарси, московски банкари и људи који раде или су повезани са ФСБ-ом, наследником совјетског КГБ-а.

До извештаја о прању новца, "The Global Laundromat", дошли су истраживачки центар који се бави криминалом и корупцијом (ОЦЦРП) и Новаја Газета. Њима су информације дали анонимни извори. ОЦЦРП поделио је ове информације са Гардијаном, али и са медијским партнерима у 32 земље. 

Документа показују детаље о 70.000 трансакција, укључујући 1.920 које су прошле кроз британске банке и 373 трансакција које су прошле кроз америчке. 

број коментара 8 пошаљи коментар
(уторак, 21. мар 2017, 10:21)
anonymous [нерегистровани]

OK

OK, culi smo ko stoji iza Rusa u ovoj transakciji. Al niko ne rece ko stoji iza britanskih banaka u svemu tome. Nista se ne radi dzabe, znaci da je verovatno umesan i neko iz Britanije. I taj nije sitna riba, to sigurno.

(уторак, 21. мар 2017, 09:32)
milan [нерегистровани]

Engleska

U Engleskoj ruska tajna služba radi dobesedno sve ono,
što hoče. Oni koji rade za rusku tajnu službu ili si radili,
su svo poznati Englezi na najvišim položajima.

Tako je sve od Kima Filbija pa nadalje pa i pred njim.

(уторак, 21. мар 2017, 09:29)
глас разума [нерегистровани]

Новац као магнет...

Поготово за оне који га очито немају довољно... Брзо су установили ко има колико новца... Врте се износи од више милијарди, а све те силне паре нису њихове (западне) и то их очтио веома боли... Али даће они све од себе, да изнађу неки модалитет по коме ће у свом старом добром маниру, моћи легално или полулегално да отму и присвоје те изазовне паре. Једино их мучи чињеница, да после више нико са стране не би доносио свој новац њима на чување. То је баш мука...

(уторак, 21. мар 2017, 07:35)
anonymous [нерегистровани]

Несташица огледала на западу

Па онда тих руских 80 милијарди покраденог новца вратите власнику - држави и грађанима Русије. Њихово је. А то о "повезаности" са државним врхом и ФСБ-ом.... то је стара западњачка мантра - ко им се не свиђа они му пронађу "и да је лопов и да је лудак". Само кад су они поштени, љуби их мамица.

(уторак, 21. мар 2017, 00:17)
anonymous [нерегистровани]

Novac je uvak budan

Novac nikad ne spava!

(понедељак, 20. мар 2017, 23:02)
NIKOLA-LONDON [нерегистровани]

Gaddafi

Isto tako i nekoliko milijardi dolara stoji polozeno u UK ciji je bio vlasnik Muammar Gaddafi.

(понедељак, 20. мар 2017, 21:54)
anonymous [нерегистровани]

Zapad

A ruskom novcu nema sankcije?

(понедељак, 20. мар 2017, 21:50)
anonymous [нерегистровани]

...

Britanci se "sete" da je "novac kriminalnog porekla" tek kada stigne ili je već u njihovim bankama. Zašto se toga ne sete pre nego što stigne u banke, pa da "odbiju da ga prihvate"?