Гардијан: Новац руских криминалаца у британским банкама

Неке од најутицајнијих британских банака, попут ХСБЦ и "Краљевске банке Шкотске", руковале су са скоро 740 милиона долара које су опрали руски криминалци, пише "Гардијан". Прање новца је повезано са руском владом и ФСБ-ом (Федерална служба безбедности Русије), тврди британски лист.

ХСБЦ, "Краљевска банка Шкотске", "Лојдс" и "Барклиз" налазе се међу 17 банака базираних у Великој Британији, или имају огранке у тој земљи, а које се суочавају са питањима шта знају о тој међународној мрежи прања новца, и зашто нису одбили трансфере сумњивог новца.

Документи, у које је Гардијан имао увид, показују да је најмање 20 милијарди долара извучено из Русије у периоду од 2010. до 2014. године. Истражитељи верују да би та сума могла да се попне до 80 милијарди. 

Један извор укључен у истрагу рекао је да је новац из Русије "или украден или има криминално порекло". 

Истражитељи покушавају да идентификују неке добростојеће или политички утицајне Русе који су учествовали у операцији прања новца, названој "Тhe Global Laundromat".

Наводи се да је око 500 људи укључено у ту операцију, а међу њима су олигарси, московски банкари и људи који раде или су повезани са ФСБ-ом, наследником совјетског КГБ-а.

До извештаја о прању новца, "The Global Laundromat", дошли су истраживачки центар који се бави криминалом и корупцијом (ОЦЦРП) и Новаја Газета. Њима су информације дали анонимни извори. ОЦЦРП поделио је ове информације са Гардијаном, али и са медијским партнерима у 32 земље. 

Документа показују детаље о 70.000 трансакција, укључујући 1.920 које су прошле кроз британске банке и 373 трансакција које су прошле кроз америчке. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво