Пјонгјанг: Не плашимо се америчких претњи

САД морају да прихвате да је Северна Кореја "нуклеарно способна земља", која има и вољу и могућност да одговори на било какав облик рата који Америка жели да изазове, саопштавају званичници Северне Кореје.

Званичници Северне Кореје саопштили су да се не плаше америчких претњи о превентивној војној акцији за заустављање нуклеарног програма и за гомилање балистичких ракета те земље.

Неименовани портпарол севернокорејског министарства спољних послова осудио је америчког државног секретара Рекса Тилерсона, који је недавно позвао на оштрије санкције и већи притисак, и оставио отворену могућност за војну акцију ако Пјонгјанг не обустави свој нуклеарни програм.

Према његовим речима, претње неће обесхрабрити Северну Кореју да развија нуклеарно наоружање.

"Нуклеарна снага (Северне Кореје) драгоцени је мач правде и најоправданије средство за одвраћање рата и одбрану социјалистичке домовине и живота њеног народа", рекао је он за Корејску централну новинску агенцију из Пјонгјанга.

Навео је да САД морају да прихвате да је Северна Кореја "нуклеарно способна земља", која има и вољу и могућност да одговори на било какав облик рата који Америка жели да изазове.

Тилерсон је недавно боравио у посети Јапану, Јужној Кореји и Кини, а једна од главних тема његове азијске турнеје био је севернокорејски нуклеарни програм.

Амерички државни секретар сигнализирао је у петак оштрију стратегију, која је оставила могућност за превентивну војну акцију.

Рекао је да САД разматрају нову серију дипломатских мера, безбедносних и економских, и да су све опције на столу, укључујући и војну.

Турнеја се одвијала неколико дана пошто је Пјонгјанг извео пробу балистичких ракета у вежби гађања америчких база у Јапану.

Пјонгјанг је у суботу на копну тестирао ракетни мотор, што је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун назвао "новим рађањем севернокорејске ракетне индустрије".

Северна Кореја је убрзала развој оружја, уз кршење више резолуција Савета безбедности УН, не обазирући се на санкције. Пјонгјанг је прошле године извршио две нуклеарне пробе и 24 тестирања балистичких нуклеарних ракета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво