Мароканска планина Риф извориште криминала

Становништво сиромашне мароканске планине Риф имало је велику улогу у терористичким и криминалним мрежама у Европи. Историчар специјализован за Магреб Пјер Вермерен оцењује да је за прекид тог ланца потребан договор с Мароком, којем такође одговара увођење реда.

Чланови џихадистичке мреже који су учествовали у нападима на бриселски аеродром 22. марта 2016, али и на Париз неколико месеци раније, гравитирали су око бриселског предграђа Моленбек, у које је становништво сиромашне мароканске планине Риф унело дугу традицију неповерења према властима и мафијашких пракси повезаних с трговином канабисом.

Разлози за такав утицај Рифа су, како наводи историчар Вермерен, вишеструки и сложени - овај регион је затворен, скрајнут и има историју отпора властима коју је скупо платио кроз историју и суочио се с пренасељеношћу, земљотресима и потчињеношћу.

"Већина становништва Рифа носи у сећању трагедије 20. века. Они су се затворили у своју историју. У околностима завета ћутње и затворености заједнице, клана и породице, одушак и ублажавање за ту ситуацију пронашли су у религији, њеним стриктним па и салафистичким верзијама, али и у бизнису, укључујући и илегалан и криминалан", наводи тај историчар.

Он наводи да ни они који су рођени у Европи нису изузетак од тог модела, и да се међу становништвом Рифа и даље организују мреже солидарности повезане с криминалом, па и џихадизмом.

"Регрутери за џихад који су дошли с Блиског истока нису презали од тога да искористе ову изгубљену младост, на рубу преступништва, мамећи их сјајем покајања и мученичке смрти", наводи Вермерен.

Везу трговине дрогом, будући да са Рифа долази 80 одсто канабиса који се конзумира у ЕУ, и џихадизма не треба тражити, наводи тај историчар, додајући да је реч о "некој врсти континуитета", и као олакшавајуће околности наводи познавање оружја, прелажења граница, илегале и обичаја крминалаца и шверцерских кругова, што је потребно за ратне и терористичке акције.

Решење тог проблема је, како наводи, у домену високе политике, и састојало би се у преговарању с Мароком, јаком и централизованом државом којој и самој не одговарају епизоде насиља у региону Рифа.

Европа има маневарски простор за преговоре, будући да је Мароко медитеранска земља која ужива највећу помоћ ЕУ.

"Међутим, то мора бити споразум који ће свима бити од користи. Европа, која практично прихвата ту трговину на својој територији, и у коју се сливају марокански хашиш и кокаин латинске Америке, мора да изрази вољу: у замену за искорењивање засада на својој територији, Мароко мора добити трајну и ефикасну помоћ за стабилизацију региона од пет милиона становника", наводи он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво