Британија покреће Брегзит 29. марта

Премијерка Велике Британије Тереза Меј покренуће 29. марта члан 50 Лисабонског споразума, што представља званично обавештење о изласку Британије из Европске уније, објављено је у Лондону.

Док се Европска унија припрема да овог викенда у Риму обележи 60 година од оснивања, Велика Британија полако пакује своје кофере.

Премијерка Тереза Меј и званично покреће процедуру изласка из Уније. О томе је већ разговарала с представницима локалних власти у Велсу, а ускоро ће посетити Северну Ирску и Шкотску.

"Желим да постигнемо најбоље могуће решење за Уједињено Краљевство- корисно за све. Наш циљ је добар трговински споразум с Унијом и наставак заједничког рада на питањима безбедности. Преговараћемо напорно да бисмо остварили оно за шта су људи гласали на референдуму", нагласила је Мејова. 

Портпарол премијерке је навео да је Британија о својим намерама већ информисала председника Европског савета Доналда Туска.

Министар за Брегзит Дејвид Дејвид наглашава да су прошлог јуна грађани Велике Британије донели историјску одлуку да напусте Европску унију.

"Наредне среде, влада ће спровести ту одлуку и формално отпочети процес покретањем члана 50", навео је Дејвис. 

Рекао је да је Британија на прагу најважнијих преговора за ту земљу и додао да влада има јасан циљ – постизање споразума који ће бити добар за све нације и све регионе Велике Британије и целу Европу, ново позитивно партнерство између Британије и њених савезника у ЕУ.

Председник Европског савета Туск је, у међувремену, навео да ће, након што Британија буде формално покренула процес изласка из ЕУ 29. марта, у року од 48 сати чланицама ЕУ представити нацрт упутства за преговоре о Брегзиту.

Европска комисија је, такође, објавила да је спремна да отпочне преговоре о изласку Велике Британије из ЕУ, изјавио је портпарол ЕК Маргаритис Скинас.

Такође, Скинас је рекао да ће преговори о изласку Британије почети када се друге земље чланице ЕУ састану да потврде преговарачки мандат ЕК, пренео је Ројтерс

Краљица Елизабета Друга формално је 16. марта одобрила британској премијерки да покрене излазне преговоре Велике Британије из Европске уније одобривши закон, који су претходно усвојила оба дома Британског парламента.

У саопштењу, које је тада објавио председник Парламента Џон Берков, потврђено је да Мејова може да почне преговоре о изласку Британије из ЕУ у било које време.

Предлог закона којим се премијерки Терези Меј даје овлашћење да покрене процедуру изласка из ЕУ, усвојен је и у Дому лордова, Горњем дому Британског парламента, након што је текст претходно прошао гласање у Доњем дому.

Аналитичари оцењују да је пред Британијом период велике неизвесности - јер се не зна какав ће бити њен будући однос с Унијом и да ли ће њеним фирмама бити омогућена слободна трговина. Процес раздруживања требало би, како је најављено, да се заврши до марта 2019.године. 

број коментара 8 пошаљи коментар
(понедељак, 20. мар 2017, 18:38)
Nemački istoričar: [нерегистровани]

Britanci i Grci su slični;

Žale što su nekada bili silni,a danas su niko i ništa!

(понедељак, 20. мар 2017, 18:11)
anonymous [нерегистровани]

To znaci

Da SAD ipak spremaju nesto veliko izmedju EU I Rusije.

(понедељак, 20. мар 2017, 18:11)
anonymous [нерегистровани]

Izlazak iz EU pa da pametno

Samo koliko ce taj izlazak trajati 1,2,3,5 godina dali neko zna ?

(понедељак, 20. мар 2017, 16:38)
anonymous [нерегистровани]

Ne bi se ja brinuo za Britaniju.

Nikakvo cudo to nije sto se oni povlace iz EU.Poznato je da su Englezi vodje ili gazde, kako god hoces od 20% zemaljske kugle, Britanski komonvelt ima 52 clanice i 2 328 biliona stanovnika.Njihov vodja je Britanska kraljica i rukovodjeni su njihovim sopstvenim carterom.Zasto bi sada oni ponosni i profinjeni kao sto jesu puni sebe dozvolili da im Nemci budu predodredjeni u EU kad oni imaju svoju organizaciju i to mnogo vecu?Dakle ni jedna druga zemlja u EU ne moze da se poredi sa najvecom kolonijalnom silom na svetu i ne bi nikada imala isti status u toj zajednici kao oni.Oni sebi zasigurno nece dozvoliti da budu drugi a ne kao neki ranvopravni sa Bugrskom, Grckom, Maltom ili Sovackom ili cak ni sa Nemackom.To je rivalitet.To se ne sme zanemariti.Oni sa svojim 52 podredjena subjekta mogu da funkionisu savrseno fino i da ne placaju obaveze EU.Sto se tice privilegija pa i to ce oni da srede za sebe da imaju bolji tretman nego mnoge ove male clanice iz Istocne Evrope.Hajde da uzmemo za primer Hrvatsku.

(понедељак, 20. мар 2017, 16:35)
anonymous [нерегистровани]

poredjenje

Jer ti stvarno poredis Britaniju i Srbiju? Boze sacuvaj..

(понедељак, 20. мар 2017, 15:48)
anonymous [нерегистровани]

perhan

na titaniku na kojemu su svetla pogasena cuje se poklic hrabroga perhana.

(понедељак, 20. мар 2017, 13:58)
dan [нерегистровани]

Izlaze ali ...

Izlaze ali hoće da ostvare najbolje moguće uslove: da ne budu u EU a da imaju benefite. Oni ne izlaze iz Evrope kako bi Vi hteli nego da ostanu nešto kao Norveška i Švajcarska. Oni već imaju 90 posto sređenih zakona sa EU ali neće sve. Mi ne možemo da se merimo ni sa Britanijom, ni sa Norveškom ni sa Švajcarskom! Valjda Vam je to jasno!

(понедељак, 20. мар 2017, 13:22)
anonymous [нерегистровани]

EU-brod koji tone

Dok Britanija napusta EU,pojedini nasi politicari nas ubedjuju kako je dobro biti na brodu koji tone.Da je tako dobro u EU Britanija bi ostala sigurno.Sami pogledajte sta se desava na ulicama EU,demonstacije i ubistva ...