"Одговор Сирије Израелу мења правила игре"

Сиријски амбасадор у Уједињеним нацијама Башар Џафари каже да је одговор Дамаска на прошлонедељни израелски напад "изменио правила игре",

Израелске ваздухопловне снаге напале су конвој оружја наводно на путу за Хезболах на сиријској територији, а Сирија је у знак освете испалила противавионске ракете, од којих је једна оборена израелским против ракетним системом "ероу", како тврди израелска страна.

Сирија, међутим, наводи да је један од четири израелска авиона оборила, а други погодила, што Израел пориче.

Израел је јавно признао да је напао циљеве у Сирији што до сада није чинио. Исто тако Русија није досад тражила објашњење од израелског амбасадора за раније нападе на сиријску територију који су приписани Израелу, нити је Сирија одговарала на
овакав начин.

Башар Џафари је оценио да је Русија позивом израелском амбасадору на разговор послала јасну поруку да није задовољна акцијама Израела у Сирији и да оне морају престати.

"Руси знају како да разговарају с Израелцима. Ако наставите тако, ствари ће ескалирати", рекао је Џафари, цитирајући наводну руску поруку.

Џафари је упозорио на могући сукоб израелских и руских ваздухопловних снага, оценивши да је "довољно да се један инцидент деси да ствар експлодира" иако Русија и Израел од почетка координишу своје акције.

Израел заправо настоји да се држи подаље од рата у суседној земљи, али одговора на преливање сукоба на Голанској висији и повремено напада из ваздуха конвоје оружја намењене Хезболаху.

Џафари, који предводи делегацију Асадовог режима у Казахстану на преговорима са сиријском опозицијом, рекао је да се "сиријски војни одговор уклапа у терористичке активности Израела и да ће сада 'милион пута размислити' (пре него што делују)".

Подсетио је на изјаве Асадових савезника Хезболаха и Ирана против Израела, додавши да се Израел "меша јер су он и његове присталице осетиле да је битка против Исламске државе постигла важан тријумф у Палмири и Алепу и хоће да помаже тероризам".

Израелски амбасадор у УН Дани Данон је осудио изјаву Џафарија, означивши је "врхунцем лицемерја".

Данон је рекао да је Џафари "амбасадор режима који масакрира сопствени народ", најавивши да ће Израел "наставити да брани своје грађане њихову безбедност и деловати против сваког покушаја да се она угрози".

Руско Министарство спољних послова саопштило је да је позвало израелског амбасадора у Москви Гарија Корена да објасни размену ватре прошле недеље између израелских борбених авиона и сиријских владиних снага. 

Израелски медији известили су о томе већ у петак на дан када је амбасадор Корен разговарао са замеником министра спољних послова Русије Михаилом Богдановим.

Богданов је рекао да је његова земља "изразила забринутост" због инцидента у ноћи између четвртка и петка када је Сирија испалила ракете на израелске авионе који су напали конвој оружја намењен либанском Хезболаху.

Новинска агенција РИА Новости је пренела изјаву Богданова да је амбасадору Корену постављено питање о том инциденту.

Проирански Хезболах се иначе бори на страни снага сиријског председника Башара ел Асада у сукобу који већ шест година бесни у Сирији. Русија је главни савезник Асада и обезбеђује кључну војну и политичку подршку његовим снагама, наводи агенција АП.

Сиријски амбасадор у УН Башар Џафари каже да је одговор Дамаска на прошлонедељни израелски напад "изменио правила игре", преносе израелски медији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи