Тилерсон и Си обећали сарадњу на јачању односа

Последњег дана своје прве посете Азији у својству америчког државног секретара, Рекс Тилерсон састао се у Пекингу са кинеским председником Сијем Ђинпингом с којим се сагласио да ће радити на јачању односа две земље, који су затегнути због несугласица по питању Северне Кореје и трговине.

Састанак двојице лидера уследио је само неколико сати након што је Пјонгјанг извео пробу новог ракетног мотора у станици за лансирање Тонгћанг-ри и у време када су у току преговори о састанку Сија и америчког председника Доналда Трампа, примећује АФП.

"САД се радују првом састанку председника Доналда Трампа и његовог кинеског колеге Сија Ђинпинга", истакао је Тилерсон у разговору са Сиjем и поручио да Трамп сматра веома важном своју комуникацију са кинеским председником, пренео је АП.

Додао је да се амерички председник радује прилици да посети Кину у будућности.

Си је Тилерсону пренео да су он и Трамп уверени да је потребно направити заједничке напоре како би се унапредила кинеско-америчка сарадња и да верују да могу да обезбеде да однос две земље напредује на "конструктиван начин у новој ери".

Тилерсон се током посете Кини састао и са министром спољних послова те земље Ванг Јием који је оценио да је имао "искрене, прагматичне и продуктивне" разговоре са државним секретаром САД поручивши да питање Северне Кореје мора да буде решено мирно и дипломатским средствима.

Ванг је навео да теме о којима је разговарао са Тилерсоном, поред Северне Кореје укључују и Тајван и билатералну трговину, преноси Ројтерс.

Тилерсон је рекао да су америчка и кинеска страна потврдиле одлучност у убеђивању Пјонгјанга, који има нуклеарни програм који брзо напредује и програм балистичких ракета, да Северна Кореја треба да изабере бољи пут. Амерички државни секретар је казао да се Ванг сложио да две земље раде заједно како би убедиле Северну Кореју да скрене са садашњег пута.

Током азијске турнеје, Тилерсон је боравио и у посети Јапану и Јужној Кореји, где је поручио да ће Вашингтон прекинути са "неуспелим приступом стратешког стрпљења" са Пјонгјангом и упозорио да је могућа војна акција САД против Северне Кореје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво