Турски министар прети пуштањем избеглица у Европу

Сулејман Сојлу, турски министар унутрашњих послова, упозорио је да би Турска могла да пушта више од 15.000 избеглица месечно ка Европи, са којом је партнер у сузбијању прилива илегалних миграната.

Сојлу је поручио да "ако желите, можемо да отворимо пут за 15.000 избеглица које вам не шаљемо сваког месеца и да вам одузмемо дах", пренела је агенција Анадолија.

"Морате да имате на уму да не можете да се упуштате у игре у региону без узимања Турске у обзир", рекао је Сојлу.

Критиковао је забрану митинга подршке турском референдуму за проширење председничких овлашћења које су уведене у више европских земаља, посебно Немачкој и Холандији.

Турски министар је упитао да ли ће устав да се промени у Немачкој или у Холандији, и поручио да су то унутрашња питања Турске у које не треба да се мешају.

Министар је оптужио Холандију и Немачку да су умешане у демонстрације против турског председника Реџепа Тајипа Ердогана у јуну 2013, прокурдске протесте у октобру 2014. и покушај пуча 15. јула 2016. године.

"Покушавају да заврше посао који нису завршили", рекао је Сојлу.

Турска и ЕУ пролазе кроз највећу дипломатску кризу у последњих неколико година после одбијања неколико европских земаља да дозволе турским званичницима учешће на митинзима турске дијаспоре у подршку Ердогану пред референдум 16. априла.

Ердоган је због недавних тензија с неколико земаља чланица ЕУ јуче запретио суспендовањем споразума са Европском унијом о мигрантима из марта 2016. године, којим је драстично смањен њихов прилив у Европу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво