Ваздушни напад на чамац у Јемену, 33 жртве

У гранатирању брода у Црвеном мору код обале Јемена погинуле су 33 сомалске избеглице, међу којима и жене и деца, саопштили су званичници јеменског града Ходеиде, коју контролишу Хути.

Како преноси Ројтерс, избеглице су путовале ка Судану, када их је напао хеликоптер "апач', преносу Танјуг.

Тела 33 избеглице пренета су у болнице у Јемену, где је такође примљено 35 повређених, рекао је један здравствени званичник, преноси Бета.

Он је рекао да не зна околности под којима се десио напад.

Новинска агенција Саба, под контролом шиитских Хути побуњеника у Јемену навела је да је брод са избеглицама гађала авијација арапске коалиције предвођене Саудијском Арабијом.

Агенција није навела колико људи је страдало у нападу и није објаснила како се догодио.

Портпарол Међународне организације за миграцију (ИОМ) рекао је на брифингу у Женеви да је најмање 31 особа погинула на броду који је превозио сомалске избеглице код јеменске обале на Црвеном мору.

По његовим речима агенција је сазнала да је 80 преживелих одведено у болницу.

Портпарол Међународне организације за миграцију је рекао да ИОМ не може да потврди извештаје који указују да је ваздушни напад на брод изведен апачи хеликоптерима, али да има "десетине мртвих и више десетина преживелих пребачених у болнице".

За сада се не зна да ли су избеглице покушале да напусте Јемен или да дођу да се склоне у Јемену.

Јемен, упркос рату и хуманитарној кризи кроз коју пролази и даље привлачи избеглице из Рога Африке који беже од беде.

У сектору јужно од Ходеиде били су јаки сукоби последња 24 часа у којима је погинуло 32 људи, укључујући двоје цивила, према војним и болничким изворима.

На југу Јемена постоји више кампова са сомалским избеглицама, али нема ниједан у области Ходеиде, која се налази више северно.

Арапска војна коалиција предвођена Саудијском Арабијом почела је војну интервенцију у Јемену у марту 2015. године у подршку владе наспрам побуњеника који су заузели главни град Сану у септембру 2014. године.

Према УН од тада је у сукобу у Јемену погинуло је готово 7.700 људи.

Земља је сада погођена најтежом хуманитарном кризом и суочена озбиљним ризиком од глади, упозориле су раније УН, преноси Бета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво