Трамп тражи 639 милијарди долара за војску

Амерички председник Доналд Трамп предлаже да буџет Министарства одбране за фискалну 2018. годину износи 639 милијарди долара, што, према оцени агенције "Блумберг", обећава убрзање борбе против терориста Исламске државе и поновну попуну војске САД исцрпљене 15-годишњим ратним операцијама.

Бела кућа у резимеу о нацрту буџета наводи да председников буџет за 2018. ставља тачку на произвољно исцрпљивање отпорности и безбедности и почиње да обнавља оружане снаге САД.

Повећање средстава за Министарство одбране ићи ће на рачун дискреционих расхода већине других владиних агенција, што је компромис који већ наилази на отпор демократа у Конгресу.

Према Трамповом предлогу, Пентагон би добио 574 милијарде долара за свој редовни буџет, што је повећање од 10 одсто, односно за 52,3 милијарде изнад износа за фискалну 2016. годину, кад је Конгрес последњи усвојио целогодишњи буџет. 

Поред тога, Пентагон би добио још 65 милијарди долара за ратне операције, односно 6,4 милијарде долара више него у 2016.

Оно што отежава политичку будућност Трамповог буџетског предлога јесте то што он стиже у пару са предлогом за повећање средстава војсци од 30 милијарди долара за текућу фискалну 2017. годину.

Америчка влада се сада финансира на основу привремене уредбе до 28. априла, јер Конгрес још није одобрио ниједан из пакета аката о буџетској потрошњи за 2017, додаје Блумберг.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво