РТС у Мосулу: Борбе око Велике џамије, војска заузима мостове

Ирачка војска је ушла у центар Мосула. Епицентар борби је џамија са накривљеним минаретом – симбол града, Велика џамија Ел Нури. У њој је 2014. године Ел Багдади прогласио калифат. На џамији се још вијори црна застава Исламске државе.

Све је порушено, највеће борбе су на јужној страни Мосула и око мостова.

Ирачке снаге су заузеле гвоздени мост који води у стари део града, што је трећи мост који контролише ирачка армија.

Укупно пет мостова преко реке Тигар повезује источни и западни Мосул.

Тешка aртиљерија и хеликоптери стари део града непрестано засипају бомбама, али борци Исламске државе гађају нашу страну, и то прилично близу нас.

Стари део Мосула је препун тесних улица кроз које не могу да прођу оклопна возила ирачке армије, због чега напредовање ка џамији Ел Нури иде споро.

Много аутомобил-бомби и снајпера је у свакој улици. Толико је опасно да некад ни глава не може да провири. Покушавамо да се са војском приближимо џамији, налазимо се на пар стотина метара од ње.

Сваког дана стотине људи беже из Мосула. Не зна се тачно колико је још хиљада цивила који не могу да изађу остало у граду.

"Јутрос су били у нашем кварту, пред мојим очима су убили једног, друге су одвели. Сада само Алах може да им помогне", рекла је једна Ирачанка.

"За мене је добро, не морам више да носим фереџу. Цела моја породица је изашла из града, сада смо на сигурном", каже друга саговорница.

Деца поздрављају војску, за њих је пуцање из хеликоптера симбол спаса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара