Трећи дан борби у Триполију

Борбе између снага верних Влади националног јединства и ривалских бораца воде се трећи дан заредом у главном граду Либије. Триполијем одјекују детонације. Једна болница је погођена ракетом, али нико није настрадао.

Јутрос су настављене борбе са тешким наоружањем и то око комплекса где је смештен генералштаб оружаних снага верних бившем шефу непризнате владе Калифи Гвеилу. Гвеил је склоњен с власти у Триполију после формирања Владе националног јединства (ГНА).

Снаге про-ГНА јуче су кренуле у напад на тај комплекс од десетак луксузних вила у центру града, преносе очевици.

Калифу Гвеила који се супроставља тим снагама подржавају милиције из његовог родног града Мисрате, као и друге групе у Триполију, углавном базиране на југу главног града.

У главном граду чују се пуцњава и снажне детонације, а град је такорећи парализован због борби трећи узастопни дан.

Болница Ел Кхадра која се налази близу места борби погођена је ракетом али није било настрадалих, рекао је један болничар.

Седиште приватне телевизије Ел Наба, познатој по исламистичким ставовима, напале су непознате особе у ноћи од уторка на среду, када је изазван пожар и прекинуто емитовање. Програм те телевизије данас је и даље у прекиду.

Борбе су почеле у понедељак увече у стамбеним и трговинским четвртима Хај ел Андалус и Гаргареш, у западном делу града, а сукоби су се наставили и јуче у том делу.

Од када је ступила на дужност у марту 2016. влада ГНА није успела да наметне своју власт на целој територији земље која је запала у хаос после свргавања Муамера Гадафија 2011.

Влада је успела да добије подршку неких милиција али више квартова је и даље под контролом група које су јој супротстављене.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 15. мар 2017, 14:41) - глас разума [нерегистровани]

Влада националног јединства...

Какво је то јединство које се пушком спроводи? Нажалост 100 година ће Либији требати да стигне онај степен развоја и стандарда, па и то неко јединство, које су имали за време Пуковника Гадафија. Нису очито још свесни колико тога су изгубили...