Турска блокира сарадњу НАТО-a и Аустрије, последице по Кфор?

Спор неколико европских земаља са Турском одражава се сада и на НАТО и његове партнере нечланице, јер је Анкара блокирала све програме партнерства северне војне алијансе у којима учествује и Аустрија. То би могло неповољно да се одрази на Мисије на Косову, Авганистану и Медитерану, пише "Велт".

Од блокаде Анкаре погођени су пре свега програми Партнерства за мир, у којима учествује 41 држава, међу којимa је и Аустрија, која је има највећи контингент војника у саставу Кфорa од земаља које нису чланице НАТО-a.

"Турска блокада програма Партнерства за мир је озбиљан проблем", цитира Велт неименоване изворе из високих кругова при НАТО-у.

Више земаља партнера, као што су Шведска или Финска, у дописима генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу упозорили су на озбиљне последице блокаде од стране Анкаре.

"Дугорочно ерозија наше интероперабилности може бити препрека нашој способности да учествујемо на важним вежбама НАТО-а и подржимо НАТО операције", наводи се у писму амбасадора Финске при НАТО-у Пирите Асунмаа.

То би, како истиче, била велика штета за обе стране, како за Финску, тако и за НАТО. Финска није чланица НАТО-а.

Прва последица турске блокаде је немогућност новог програма обуке на војној академији НАТО-а у Риму.

Анкара реагује блокадом на захтев Аустрије за прекидом приступних преговора са ЕУ и критику Беча на рачун председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Анкара је већ раније најавила блокаду Аустрије на међународном нивоу, те се очекивало да ће блокирати рад ОЕБС-а, коме у овој години председава Аустрија.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 15. мар 2017, 19:22) - Dusan [нерегистровани]

Odgovor anonymous-u: "Ocigledno"

Pa upravo je poenta u tome sto ga nisu potcenili!

Mnogo je opasniji nego sto izgleda na prvi pogled.

Opasnost od Erdogana je ogromna, posebno za Balkan.

(среда, 15. мар 2017, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

Ocigledno

da su neki potcenili Tursku i njenog predsednika.Uzeli su vruc krompir u ruku.

(среда, 15. мар 2017, 18:24) - anonymous [нерегистровани]

Vrijeme je

da se Evropa opameti ako misli na partnerstvo istocne Evrope i Balkana.Sada je to Turska a sutra ko zna ko ce poceti.Ako je Jugoslavija bila potcenjena, Turska je nesto drugo.Nazalost pojedini politicari evropskih zemalja i dalje nastavljaju nedemokratskim potezima prema Turskoj i turskom narodu koji zivi i radi u njima.Ne moze onaj iz Holandije pretiti izgonom muslimana, brisanjem dzamija a da drzavni vrh Holandije precutkuje.

(среда, 15. мар 2017, 17:08) - anonymous [нерегистровани]

Ej bre

Silan vam nesto taj NATO. Jedna clanica malo zapreti a NATO pada u paniku kako ce da izvrsi zadatke i postavljene ciljeve. Rasformirajte ga bre ljudi dok se nije sam raspao. Manja ce bruka da bude, pa da svet a i vi sami malo odahnemo od tog zla i tereta.

(среда, 15. мар 2017, 12:43) - Европејац [нерегистровани]

Турска блокира сарадњу НАТО-a и Аустрије, последице по Кфор?

Ипак је Турска као Османско Царство. Инаџије и освајачи. Значи режим.

(среда, 15. мар 2017, 11:34) - mile Ekspert [нерегистровани]

Pocetak kraja

NATO nece jos dugo ovakav kakav je danas, to je ocigledno. Mnoga su tu razmomilazenja i neslaganja izmedju zemalja clanica. Pojedine clanice uplacuju mizeriju u zajednicku kasu a s druge strane traze ogromno angazovanje trupa i zastitu kao da su vec u III. svet. ratu. Nato nije ni bio zamisljen za ofanzivna dejstva nego samo za odbranu zemalja clanica. Ipak su nastupili u SR Jugoslaviji agresorski i ofanzivno i prekrsili svoj vlastiti statut zbog cega ce biti jednog dana kaznjeni.

(среда, 15. мар 2017, 11:15) - Vladimir [нерегистровани]

EU je propala

Putin je odlučio da EU rasturi preko Turske, majstor je, svaka mu čast.