Трамп планира априлски самит са председником Кине

Амерички председник Доналд Трамп планира да буде домаћин кинеском председнику Си Ђинпингу на дводневном самиту идућег месеца, у својој резиденцији у Флориди, на обали Атлантског океана, што би био први сусрет двојице светских лидера.

Ни Вашингтон ни Пекинг нису потврдили самит на Трамповом имању Мар-а-Лаго, али амерички медији преносе да је сусрет лидера две највеће светске економије планиран за 6. и 7. април, преноси Глас Америке.

У извештајима се наводи да би државни секретар Рекс Тилерсон требало да финализује планове за сусрет Трамп-Си када касније ове недеље посети Пекинг.

Кинеско министарство спољних послова саопштило је данас да су обе земље "у тесној комуникацији" поводом разговора својих лидера.

Портпарол Беле куће Шон Спајсер саопштио је јуче да ће Трамп и Си разговарати о претњи коју представља програм развоја нуклеарног оружја Северне Кореје и њено пробно лансирање пројектила, као и о другим темама.

Трамп је често позивао Кину да обузда агресивно понашање Пјонгјанга, подсећајући на утицај Пекинга на режим севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

САД су такође изразиле противљење кинеском грађењу вештачких острва у Јужном кинеском мору, и повремено шаљу своје ратне бродове у међународне воде у непосредној близини тих острва како би показале своју снагу у региону, наводи Глас Амаерике.

У међувремену, Кина је изразила незадовољство када је Трамп први пут наговестио могућност да се оконча вишедеценијска америчка политика "јединствене Кине" која прихвата позицију Пекинга да је Тајван део Кине.

У току транзиције власти, Трамп је прихватио телефонски позив председнице Тајвана, Цаи Инг-вен која му је честитала на изборној победи, чиме је наговестио да САД нису потпуно везане за идеју кинеске контроле над Тајваном, коју је Вашингтон први пут прихватио 1979.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи