Пољска потврдила да је човек из Минесоте бивши нацистички командант

Варшава ће тражити хапшење и изручење човека из Минесоте којег је "Асошијетед прес" означио као бившег команданта нацистичке јединице која је спаљивала пољска села и убијала цивиле у Другом светском рату, саопштило је пољско тужилаштво.

Тужилац Роберт Јаницки рекао је да докази прикупљени током година истраживања америчког држављанина Михаила К. "стопроцентно" потврђују да је он био командант јединице у Украјинској легији за самоодбрану, предвођеној нацистичком организацијом СС.

Одлука пољских власти уследила је четири године пошто је Асошијетед прес (АП) објавио да је Михаил Каркоц (98) командовао јединицом, на основу ратних докумената, сведочења других припадника те јединице и мемоара које је сам Каркоц писао на украјинском језику.

Породица Каркоца упорно је негирала његову умешаност у ратне злочине, а његов син је оспорио валидност доказа после пољске објаве да ће захтевати хапшење и изручење.

"Не постоји ништа у документима што указује да је мој отац имао било какву улогу у било ком ратном злочину", рекао је Андриј Каркоц.

Тужиоци из пољског Института памћења народа, који истражује нацистичке и комунистичке злочине над Пољацима, наложили су суду у Лублину да изда налог за хапшење Каркоца. Ако захтев буде прихваћен, Пољска ће тражити његово изручење, рекао је Јаницки и додао да године осумњиченог нису препрека да се он изведе пред лице правде.

Ако буде осуђен за учешће у убиствима цивила 1944. године, Каркоцу прети доживотни затвор.

Директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф, који се бави проналажењем нациста из Другог светског рата, рекао је да је та одлука важан сигнал који "шаље изузетно снажну поруку" да године осумњиченог не треба да утичу на процесуирање.

Немачки тужиоци су зауставили истрагу Каркоца 2015. године пошто су примили медицинску документацију од лекара из америчке геријатријске болнице на основу које су закључили да он није способан за суђење.

Док је породица Каркоца саопштила да он болује од Алцхајмерове болести, Зуроф се заложио да њега поново прегледају независни лекари.

Истраге у Немачкој и Пољској покренуте су после навода АП-а јуна 2013. године да је Каркоц био командант нацистичке јединице и да је неколико година после рата лагао америчке имиграционе званичнике како би ушао у САД.

Други извештај америчке агенције открио је доказе да је Каркоц лично наредио напад на једно пољско село 1944. године у којем су десетине цивила убијене.

Тај извештај је заснован на документу из архиве украјинске обавештајне службе, у којем се наводи да је војник Иван Шарко сведочио 1968. године како је Каркоц наредио напад на пољско село и да је мотив за напад била освета за убиство СС мајора који је водио Украјинску легију за самоодбрану.

И други војници којима је Каркоц командовао потврдили су Шарково сведочење о убиствима цивила.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи