Јужнокорејска председница опозвана, присталице запретиле ратом

Уставни суд у Сеулу једногласно одлучио да опозове председницу Парк, што је први пут у историји Јужне Кореје. Поред радости великог дела становништва, влада и напетост у очекивању реакције њених присталица, који су пре изрицања пресуда наговештавали грађански рат у случају неповољног исхода.

Уставни суд Републике Кореје у петак ујутру по локалном времену донео је једногласну одлуку којом је практично разрешио дужности председницу Парк Гун Хје, која је пред њим била оптужена за злоупотребу положаја и кршење устава.

Судије тог суда оцениле су да је председница Парк учествовала у завери у којој су одаване државне тајне и вршен притисак на привредне субјекте да донирају новац, чиме је прекршила устав и издала поверење јавности. Оне су, такође, биле и мишљења да је Парк током процеса, упркос обећању да ће у потпуности сарађивати са истражитељима и судским властима, прикривала релевантне чињенице.

То је први пут у историји те земље да је шеф државе уклоњен са функције.

Одлука Уставног суда у Сеулу отвара могућност да сада већ бивша председница Парк буде и кривично гоњена због вршења политичког притиска на велике јужнокорејске компаније попут "Самсунга" и "Хјундаија", и за одавање државних тајни.

Највиши правни акт Јужне Кореје, налаже одржавање ванредних председничких избора у року од два месеца од доношења одлуке суда.

Најновија истраживања јавног мњења у тој држави, непосредно пред последње заседање суда, показивале су да близу 80 одсто грађана подржава смену Парк Гун Хје, која је на чело државе дошла 2012. године.

У Јужној Кореји су месецима одржавани масовни, понекад милионски протести грађана који су тражили њен добровољни одлазак или смену, па је и данас, на дан изрицања пресуде, у Сеулу забележено велико окупљање противника Парк Гун Хје, али и њених присталица.

Због најава обе стране да неће прихватити за по њих неповољни исход процеса пред Уставним судом, односно, због оштрих подела на два табора и опасности да би велики идеолошки и историјски ривал Пјонгјанг на неки начин могао да покуша да искористи политичку и друштвену нестабилност у Сеулу, јужнокорејска полиција и војска стављене су у стање приправности.

Пад политичке принцезе

Парк Гун Хје прва је жена у историји Јужне Кореје која је доспела на највишу државну функцију. Она је ћерка диктатора Парк Чунг Хија, који је шездесетих и седамдесетих година прошлог века, упркос политичким неслободама и грубом управљању, државу поставио на пут стабилности и економског развоја, па је Гун Хје, као његова наследница, оцењују аналитичари, пре непуних пет година изабрана за шефа државе испред конзервативне партије Сенури захваљујући носталгији великог броја грађана за владом њеног оца.

Председница Парк изашла је пред Уставни суд почетком ове године, јер је јој парламент у децембру изгласао неповерење због сумњи да је злоупотребила положај шефа државе тако што је својој блиској пријатељици Че Сун Сил обезбедила противправну економску добит притиском на велика јужнокорејска предузећа и омогућила јој да се меша у руковођење земљом тако што јој је уступила поверљиве државне документе и у свом кабинету упошљавала кадрове блиске Че Сун Сил.

Наиме, шездесетогодишња Че, у Јужној Кореји је позната као религијски медијум и вођа домаће хришћанске, протестантске групе "Црква вечног живота". Верује се да је она, захваљујући вишедеценијском познанству и психолошком утицају који има на председницу Парк, успела да прву жену на челу јужнокорејске државе убеди да изврши притисак на више великих домаћих компанија, попут "Самсунга" и "Хјундаија", да донирају високе своте новца хуманитарним организација којима управља њена религијска група. Она је притом од тих богатих предузећа изнудила и више поклона за своју ћерку.

Сматра се и да је Че лично дошла у посед строго поверљивих државних докумената, јер је председница Парк од ње, као своје дугогодишње пријатељице и духовног водича, тражила савете у управљању државом. 

У непосредном окружењу председнице Парк, у њеном кабинету, као саветници су се налазили и чланови религијске организације коју предводи Че, па се верује и да су се она лично и њена црква мешали у постављање државних функционера и креирање економске и војне политике Јужне Кореје.

Јужнокорејски медији протеклих месеци писали су да је Че све то успела да оствари захваљујући томе што је у раној младости, скупа са својим оцем, харизматичним религијским лидером, помагала Парк да преброди кризу у коју је ова пала након насилне погибије својих родитеља, чиме је придобила њено поверење и оданост.

Председница Парк, тврдили су јужнокорејски медији, доживела је нервни слом и дуго патила од анксиозности, јер су јој оба родитеља била убијена – мајка јој је погинула од залуталог метка 1974. у покушају севернокорејског агента да усмрти њеног оца, док јој је сам отац пет година касније пао од руке незадовољног припадника домаће обавештајне службе. Она је из тих разлога, наводно, пала у стање велике психичке зависности од Че и њеног оца који су се према њој односили као заштитници и духовни учитељи.

Као доказ за везу између Парк и Че и уплив који је Че имала у вођење државе, тужилаштво је суду предочило чињеницу да су две жене за нешто више од шест месеци, пред избијање скандала, прошле године телефоном међусобно разговарале скоро 600 пута.

Након избијања скандала Парк је јавно, пред телевизијским камерама, признала да се саветовала са својом пријатељицом Че о томе како да срочи неке од својих говора, али је негирала да је њој или њеној религијској групи одавала строго чуване државне тајне, а тај став задржала је све до данас.

Током процеса пред Уставним судом, Парк је била замрзнута функција председника државе, а уместо ње ту дужност је обављао премијер Хванг Кјо Ан.

Поледице скандала

Јужнокорејски истражитељи већ су ухапсили Че Сун Сил и тужилаштво у Сеулу ју је већ извело на суд због незаконитог уплитања у функционисање државног апарата и изнуђивање новца од приватних компанија.

Полиција је ставила лисице и на руке највишег активног руководиоца гигантског конгломерата "Самсунг" Ли Џеј Јонга, који је такође умешан у скандал, јер је пристао да уплати чак 38 милиона долара у фондове групе Че Сун Сил, како је то од њега тражено из државног врха, притом захтевајући контрауслугу – пристанак државе да дозволи спајање две компаније из ланца "Самсунг" упркос правним прописима, што би од њега лично учинило највећег акционара, односно, дало му највећу моћ у одлучивању о пословању тих компанија. Тужилаштво у Сеулу зато га је оптужило за проневеру и давање мита, али и кривотворење доказа.

Ли Џеј Јонг је унук оснивача "Самсунга" и потпредседник конгломерата, али с обзиром на то да је његов отац Ли Кун Хи, који је званично шеф читавог "Самсунговог" царства, онеспособљен да обавља ту функцију због тога што је 2014. године претрпео срчани удар, четрдесетосмогодишњи Џе Јонг је практично највиши руководилац тог јужнокорејског гиганта, који укупно запошљава око 490.000 радника и у свом саставу, поред постројења електронске и телекомуникационе индустрије захваљујући којима је познат у целом свету, садржи и фабрике хемијске и текстилне индустрије, бродоградилишта, банке и предузећа за продају некретнина.

Сматра се да конгломерат "Самсунг", ако се урачунају и велика предузећа која званично не носе његово име, а настала су одвајањем од њега, директно и индиректно генерише чак петину јужнокорејског бруто домаћег производа.  

Тако је скандал који је довео до пада председнице Парк обезглавио не само државу већ и најмоћнијег привредног субјекта у земљи. Он је, такође, довео до великог пада у популарности и осипања партије Сенури. Све то у тренуцима када Народна Република Кина, која је највећи спољни економски партнер Јужне Кореје, почиње да спроводи широк спектар санкција и бојкот јужнокорејске робе и услуга на својој територији због пристанка Сеула да дозволи постављање америчког антиракетног система ТХААД, који је првенствено намењен ублажавању опасности од севернокорејских балистичких пројектила, али својим способностима представља и претњу за кинеску безбедност.

У Јужној Кореји политичари, војни врх и аналитичари сада напето прате развој ситуације не би ли видели да ли ће Парк прихватити одлуку Уставног суда и да ли ће њене присталице, које верују да је њен опозив био монтирани процес под притиском медија и опозиције и које су претиле грађанским ратом и крвопролићем у случају да она буде смењена, заиста поступити тако како су наговестили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво