Берлин осудио Ердоганову изјаву

Немачка влада осудила је изјаву турског председника Реџепа Тајипа Ердогана који је оптужио њене званичнике за "нацистичко понашање", неколико дана пошто су локалне власти забраниле турском министру да говори на митингу у Немачкој што је довело до пораста напетости у односима Берлина и Анкаре.

Портпарол немачке канцеларке Штефан Зајберт рекао је да немачка влада "одлучно одбија" изједначавање савремене и нацистичке Немачке и да такве паралеле умањују злочине нациста. Зајберт је додао да између Немачке и Турске постоје снажне друштвене, економске и војне везе, али и да тренутно постоје "велике разлике у ставовима".

Зајберт је рекао да треба "задржати хладну главу" и додао да турски званичници имају право на слободу говора и окупљања као и сви други у Немачкој, али да наступи морају бити транспарентни и одобрени од локалних власти.

Шеф кабинета немачке канцеларке Петер Алтмајер рекао је да су Ердоганове изјаве "аполутно неприхватљиве", да Немачка не може бити "побеђена" на пољу "владавине права, толеранције и либерализма" и додао да су немачка и турска влада у контакту.

Ердоган је јуче рекао да Немачка "уопште није демократска земља" и да се "актуелно немачко понашање нимало не разликује од некадашњег нацистичког понашања".

Дипломатске тензије у односима према Турској порасле су претходних дана због намера Анкаре да њени министри говоре на митинзима у Немачкој и Холандији како би позвали турске држављане да на предстојећем референдуму гласају за уставне промене које би турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану дале већа овлашћења.

Односе са Турском коментарисали су и шефови дипломатија више европских земаља уочи данашњег састанка у Бриселу.

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел заложио се за "нормализацију изузетно затегнутих" односа с Турском. Он је заузео скептичан став према позивима да се размотри увођење правила по питању јавних наступа страних политичара у земљама Уније у оквиру њихових кампања.

"Мислим да је најважније да свако користи могућности које има да се наши односи врате у нормално стање", рекао је Габријел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи