Кина повећава војни буџет

Кина је објавила да ће ове године повећати војни буџет за око седам одсто, што је најмање повећање од 2010. године, а неименовани извори близак врху кинеске војске казао је "Ројтерсу" да "то није довољно".

"Многи људи у војсци неће бити срећни због овога", рекао је Ројтерсу извор повезан са високим кинеским официрима.

АП наводи да ће овогодишњим повећањем од 9,7 милијарди долара укупни војни буџет Кине по први пут пробити границу од билион јуана или 145 милијарди долара.

Ројтерс наводи да "неки у Кини врше притисак да се овогодишњим војним буџетом пошаље снажна порука" у тренутку када администрација новог председника САД Доналда Трампа предлаже повећање давања за војску од десет одсто у 2017. и када се јавља забринутост око потенцијалних спорова Кине са САД у вези са Јужним кинеским морем и статусом Тајвана.

Наводи се да је током протекле недеље утицајни таблоид под државним утицајем "Глобал тајмс" позвао на повећање буџета кинеске војске за најмање десет одсто како би се одговорило на неизвесност коју је донео Трамп.

Неименовани пензионисани високи генерал казао је такође медијима у Хонгконгу и Тајвану да би требало повећати војни буџет за 12 одсто како би парирало америчком повећању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи