"Бела књига" о будућности ЕУ – пет сценарија

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер представио је план за будућност Европске уније без Велике Британије у наредних 10 година, који подразумева пет сценарија.

"Ово је почетак једног процеса, а не крај и надам се да ће се одржати широка дебата о томе", рекао је Жан Клод Јункер у Европском парламенту представљајући "Белу књигу о будућности Европе: размишљања и сценарији за ЕУ27 до 2025".

Пет могућих сценарија представљених у Белој књизи су следећи – задржати постојећи статус кво, ЕУ само као јединствено тржиште, Европа са више брзина, ЕУ са мање овлашћења, али ефикаснија и ЕУ која ће сарађивати у више области.

Према предложеном плану, прва опција претпоставља да ЕУ настави по старом, уз планирање увођења заједничког система за азил, јачања војне сарадње и заједничке спољне политике, уз слабо јачање економије до 2025. године.

У другој варијанти, чланице ЕУ јачају заједничко тржиште и зону слободне трговине, али се упозорава да прети угроженост евра и Шенгена, а земље чланице биле би склоне вођењу све независније спољне политике.

Трећи сценарио подразумева стварање подгрупе земаља које желе за већу интеграцију по неким питањима. Реч је о "ЕУ са више брзина" заснованој на коалицији вољних у одређеним областима, као што су одбрана, унутрашња безбедност или социјална питања.

Чеврта опција претпоставља да се чланице усредсреде на одређене приоритетне области што би, како се наводи, довело до јачања заједничких граница и увођења европске војске.

Пети сценарио за резултат би имао веће јединство Европске уније на свим нивоима. Буџет би се повећао из сопствених извора, а спољна и фискална политика биле би потпуно јединствене.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво