"Бела књига" о будућности ЕУ – пет сценарија

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер представио је план за будућност Европске уније без Велике Британије у наредних 10 година, који подразумева пет сценарија.

"Ово је почетак једног процеса, а не крај и надам се да ће се одржати широка дебата о томе", рекао је Жан Клод Јункер у Европском парламенту представљајући "Белу књигу о будућности Европе: размишљања и сценарији за ЕУ27 до 2025".

Пет могућих сценарија представљених у Белој књизи су следећи – задржати постојећи статус кво, ЕУ само као јединствено тржиште, Европа са више брзина, ЕУ са мање овлашћења, али ефикаснија и ЕУ која ће сарађивати у више области.

Према предложеном плану, прва опција претпоставља да ЕУ настави по старом, уз планирање увођења заједничког система за азил, јачања војне сарадње и заједничке спољне политике, уз слабо јачање економије до 2025. године.

У другој варијанти, чланице ЕУ јачају заједничко тржиште и зону слободне трговине, али се упозорава да прети угроженост евра и Шенгена, а земље чланице биле би склоне вођењу све независније спољне политике.

Трећи сценарио подразумева стварање подгрупе земаља које желе за већу интеграцију по неким питањима. Реч је о "ЕУ са више брзина" заснованој на коалицији вољних у одређеним областима, као што су одбрана, унутрашња безбедност или социјална питања.

Чеврта опција претпоставља да се чланице усредсреде на одређене приоритетне области што би, како се наводи, довело до јачања заједничких граница и увођења европске војске.

Пети сценарио за резултат би имао веће јединство Европске уније на свим нивоима. Буџет би се повећао из сопствених извора, а спољна и фискална политика биле би потпуно јединствене.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. мар 2017, 18:45) - marko [нерегистровани]

Pitam se pitam

Eu27 do 2025 , znaci li to da do 2025 mi necemo biti u EU

(среда, 01. мар 2017, 20:59) - Hans [нерегистровани]

Evropa

Scenario-Ili oni koji su došli u Evropu kompletna deportacija ili razlaz iz E.U.
Razlog-Građani Evrope decenijama da plaćaju ogromne poreze i takse državi ili E.U. a da dođe drugi da to koriste to NE! Preme tome nije nerealno da se u budućnosti pre svega Nemačka i Švedska suoče sa carinama pošto robu i usluge iz tih država i nisu evropski proizvodi!