Оптужница за убиство Ким Џонг Нама, могућа смртна казна

Малезијско тужилаштво подићи ће оптужницу против две жене из Индонезије и Вијетнама, због наводне умешаности у убиство полубрата севернокорејског лидера. Постоји могућност да буду осуђене на смртну казну. Делегација високих званичника Северне Кореје стигла је у престоницу Малезије како би преузела тело Ким Џонг Нама.

Државни тужилац Мухамед Апанди Али рекао је да ће две жене званично бити оптужене у среду, у складу са чланом 302 Кривичног закона, који подразумева смртну казну, преноси Ројтерс.

"То могу да потврдим", рекао је Али за Ројтерс.

Јужнокорејски званичници верују да су убиство организовали севернокорејски агенти, а Малезија је идентификовала осам грађана Северне Кореје који се сумњиче за умешаност у убиствo.

Делегација високих званичника Северне Кореје стигла је у престоницу Малезије како би преузела тело Ким Џонг Нама.

У делегацији се налазе бивши заменик амбасадора при УН који је новинарима испред амбасаде Северне Кореје рекао да су дипломате дошле у Малезију како би преузели тело и ослободили грађане те земље ухапшене у Малезији поводом тог случаја.

Према његовим речима, делегација тражи и развој пријатељских односа између Северне Кореје и Малезије.

Тело Ким Џонг Нама, убијеног нервним отровом 13. фебруара на међународном аеродрому у Куала Лумпуру, налази се у средишту дипломатског рата између Северне Кореје и Малезије.

Пјонгјанг се противи малезијским властима и обављању обдукције, док Малезија одбија да преда тело без добијања ДНК узорака и потврде од најближих сродника о коме се ради.

Малезија је потврдила да је жртва напада Ким Џонг Нам, полубрат севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, док Северна Кореја тврди да је жртва грађанин Северне Кореје са дипломатским пасошем.

Малезија наставља да тражи ДНК узорке од најближе породице Ким Џонг Нама, а верује се да његова два сина и ћерка, добијени из два брака живе у Пекингу и Макау. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи