Штрахе: Европи треба војска са нуклеарним наоружањем

Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе залаже се за успостављање армије ЕУ, која би располагала и нуклеарним наоружањем, и жели да Европа буде независна од НАТО-a у којем доминирају САД.

Сумње америчког председника Доналда Трампа у у спремност финансирања од стране НАТО партнера, према Штраховим речима, требало би искористити као шансу да се средства уложе у војску ЕУ.

"Верујем да би било добро за Европу да каже зашто би морали бити део НАТО-a. Направимо европску одбрамбену војску, погледајмо како можемо да обезбедимо нашу одбрану", казао је Штрахе у интервјуу агенцији АПА.

Иступање из НАТО-a и замена одбрабеним савезом војском ЕУ био би, средњoрочно, како сматра, исправан пут.

"Алтернатива је да под америчком геостратешком командом, која има које год интересе, уплаћивати у нешто и финансирати америчку војну индустрију", нагласио је Штрахе.

Преко посебне војске ЕУ би, како истиче, можда могле да се привуку оне државе које не желе никада да буду део НАТО, а које су спремне да учествују у европском одбрамбеном пројекту.

"Јасно кажем одбрамбени, а не пројекат за напад", подвукао је Штрахе.

И Аустрија би, према његовом мишљењу, могла да учествује у војсци ЕУ, наравно уз очување неутралности.

"Неутралност не би требало никада укинути", додао је он. Војска ЕУ би, према њему, требало да има и нуклеарно наоружање.

"Наравно је и то део европске одбрамбене политике", истакао je Штрахе указујући на већ постојеће арсенале нуклеарног наоружања, као, на пример, у Француској.

Истовремено се залаже, у основи, за свет без нуклеарног наоружања.

Заједничка политика одбрамбена политика ЕУ, каже Штрахе, није у супротности са оним што траже ФПО и друге популистичке странке Европе које желе мање централизма и више националних надлежности.

"ЕУ као федерални савез има успеха и будућност. Она је економска унија, а та економска унија је мировна унија. То значи да имамо два одлучујућа задатка - регулисати привреду и одбрану. То су два стуба", објаснио је Штрахе.

Уједно упозорава да се ЕУ критикама на рачун Русије и новог председника САД све више сама доводи у "офсајд позицију".

"ЕУ почиње да се изолује. Доживаљамо да се ЕУ позиционира против Путина. Истовремено ЕУ се ставља на супротну страну председнику Трампу и делује после Брегзита и против Велике Британије", рекао је Штрахе додајући да жели да се конфликта ситуација са Москвом реши дипломатским средствима и да је потребно решити питање санкција.

Према његовим речима у интересу је снажне континенталне Европе размишљање и зони слободне трговине са Русијом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво