Војне вежбе Ирана у Ормуском мореузу

Иран је почео војне вежбе у Ормуском мореузу, у тренутку када тензије са САД ескалирају након што је амерички председник Доналд Трамп упозорио Техеран да се "поиграо с ватром" када је тестирао балистичку ракету 29. јануара.

Годишње војне вежбе Ирана биће одржане у Ормуском мореузу, Оманском заливу, Баб ел Мандебу и северним деловима Индијског океана, ради обуке у борби против тероризма и пиратства, рекао је командант иранских поморских снага Хабиболах Сајари, пренели су државни медији.

Војни бродови, подморнице и хеликоптери учествоваће у вежбама широм те области од око два милиона квадратних километара, а припадници морнарице ће показати своје способности дуж југоисточне обале Ирана, јавила је државна иранска агенција ИРНА.

У том региону је базирана Пета флоте америчке морнарице, која штити шпедитерске трасе у тим водама, наводи Ројтерс.

Милиони барела нафте превезу се дневно до Европе, САД и Азије кроз Баб ел Мандеб и Ормуски мореуз, поред обала Јемена и Ирана, подсећа британска агенција.

Ројтерс наводи и да је прошлог месеца амерички разарач испалио хице упозорења на четири иранска војна брода за брзи напад у близини Ормуског мореуза наон што су му се они приближили великом брзином.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво