"Патриотска обука" на Рајхстагу

Русија планира изградњу реплике Рајхстага на којој би "младе патриоте" вежбале војне ударе. То у Немачкој изазива огорчење. Верује се да потез подстиче предрасуде и непотребно затеже односе две земље.

Стручњаци сматрају да између Русије и Немачке расту тензије. Најава руског министра одбране Сергеја Шојгуа да ће у "Патриотском парку" у близини Москве бити изграђена мања реплика немачког Рајхстага на којој ће омладина вежбати напад на зграду изазвала је чуђење и негодовање.

"Тако настаје негативна слика Немачке", каже Штефан Мајстер из Немачког друштва за спољну политику. Он сматра да слављење победе у Другом светском рату на овај начин доприноси улепшавању историје Совјетског Савеза.

Елмар Брок, немачки посланик Европског парламента, пита се шта симболизује "Рајхстаг" који граде Руси. Јер у овој чувеној згради, после две обнове из шездесетих и деведесетих година, од 1999. заседа немачки парламент.

"Ако се реконструише како је Црвена армија заузела Рајхстаг у борби против Хитлера, онда немам замерки. Ако се представи модерна кућа демократије, онда би то било неподношљиво", каже Брок.

Изгледало би, додаје, као војна претња данашњој Немачкој.

Руско Министарство одбране није желело да, на упит DW, прецизира намере које је изнео Шојгу. Уместо тога, оштар одговор: "Изгледа да су неки у Немачкој заборавили да су Хитлер и његови градитељи Трећег рајха управо из Рајхстага кренули у крвави поход по свету", наводи портпарол министарства Игор Конашенков.

У одговору на питање DW додаје: "Напади појединих немачких политичара не само да не заслужују разумевање, већ отварају и питање шта они заправо мисле о градитељима Трећег рајха 1933-1945."

"Подсећа нас на нас"

Покрет "Јунармија" ("Млада армија") који треба да вежба на полигону основан је октобра 2015. на Шојгуову иницијативу. Најпре је носио неутрално име "Покрет руских ђака".

Према званичним наводима, има 40.000 чланова. "Патриотски парк" поред Москве припада Министарству одбране и отворен је лета 2015.

На око 5.000 хектара ту су сајамске хале, конференцијске дворане, биоскоп, бина на отвореном... Ту се, како пише на званичној страници, "повезују задаци Министарства одбране са повољним породичним излетом, спортским активностима и патриотским васпитањем".

Директор истраживања у Немачко-руском форуму Александер Рар сматра да је идеја о градњи Рајхстага "чудновата и непримерена".

"Данас у згради Рајхстага заседа парламент једне демократске Немачке, која се ослободила хитлеровске прошлости", каже Рар. При томе он спада међу ретке немачке политикологе које и руски државни медији зову да упитају за мишљење.

Слично размишља и Јулијус фон Фрајтаг Лорингхофен, шеф московске канцеларије фондације "Фридрих Науман".

"Када данас градите Рајхстаг, чак и тако да подсећа на историјску верзију, не можете избећи да људи који учествују у вежбама мисле на данашњи Рајхстаг", каже он за DW.

За Немце је, додаје, нелагодно то што се у Русији форсира идентификација са ратним периодима руске историје. "Подсећа нас на нас саме и на оно што никад, никад више не желимо да се догоди".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво