Калифат пропада, ИД остаје

Исламска држава се налази пред војним дебаклом. Међутим, та терористичка организација и даље ужива подршку сваког десетог становника арапског света. Зашто је то тако? И како идеологија ИД може коначно бити потучена?

Паравојска Исламске државе (ИД) би ускоро могла да буде побеђена и у Мосулу, последњем великом упоришту у Ираку. Ирачка војска уз подршку међународних снага из ваздуха већ је ослободила источни део града и заузела стратешки важан аеродром одакле се води офанзива на западне квартове. Ту, преко реке Тигар, према проценама под влашћу ИД живи око 700.000 цивила. Западни Мосул је тежи терен за борбе, премрежене тесним уличицама и густо насељен. Па ипак, процењује се да тамо има највише 2.000 џихадиста. Њихов пораз је, кажу познаваоци прилика, само питање дана.

Повлачење на интернет?

Како ће изгледати будућност ИД након губитка најважнијег бастиона у Ираку? Да ИД има будућност без сумње показује анкета коју је спровео Арапски центар за истраживање и политику са седиштем у Дохи. Аутори студије су спровели анкету у девет најважнијих арапских земаља – међу њима у Тунису, Египту и Саудијској Арабији.

Већина (59 одсто) испитаника поздравила је војне акције против ИД које спроводи међународна коалиција предвођена САД. Meђутим, 37 одсто испитаних је било против. Скоро три четвртине - 72 одсто, имају негативан утисак о Исламској држави, али ипак 11 одсто позитиван или чак веома позитиван.

Тих 11 процената подршке, које Исламска држава ужива на Блиском истоку и у северној Африци, би дугорочно могло да обезбеди преживљавање терористичкој мрежи. С једне стране су они који имају симпатије за борце ИД, спремни су да им пруже подршку и буду јатаци након што борци побегну из Мосула и ослобођених градова. Али пре свега ту су и они који су спремни да се придруже ИД.

То да ИД упркос свим поразима још увек има будућност сугерише и студија коју је спровео Краљевски колеџ из Лондона. Прерано је планирати свет без ИД, упозоравају аутори ове студије.

У случају нужде џихадисти би на неко време могли да се повуку из реалног у виртуелни свет и воде борбу одатле, наводи се у овој студији.

Свет интернета би убудуће могао да постане још битнији за регрутовање радикалних исламиста. Тамо, тако пишу истраживачи из Лондона, агитатори ИД дају идеализовану слику ове паравојске и "калифата" који представљају као рај на земљи.

Стратези ИД знају врло добро да оваква тактика даје плодове: "Медијско оружје може бити јаче од атомског оружја", написали су у једном стратешком документу.

Запад је и сам крив

Зашто су делови арапског света толико привржени бруталним терористима?

Поменути Арапски центар за истраживање и политику из Дохе наводи главне разлоге.

Један од њих је да бројни Арапи живе у тешким економским и социјалним условима. Недостатак могућности за учешће у политичком животу, лоша јавна управа и недостатак политичких слобода подстичу наклоност фундаментализму.

Такође, западне државе својим деловањем иду на руку џихадистима. Подсећа се на 1991. годину када је Запад прећутао свргавање Исламског фронта спаса са власти у Алжиру, иако је ова струја политичког ислама на власт дошла изборима. То је Запад коштало у арапском јавном мњењу.

Нешто слично виђено је 2013, када је војним пучем са власти у Египту почишћено Муслиманско братство - иако је поштено победило на првим демократским изборима у историји те земље.

Запад се брзо привикао на новог властодршца, бившег генерала Ел Сисија.

Погубна по имиџ Запада била је и разорна интервенција у Ираку, заснована на лажи да бивши диктатор Садам Хусеин поседује нуклеарно оружје.

Други разлози за велику подршку исламистима и то не само ИД – крију се у сплету догме, културе и идеологије.

Како се наводи у студији, радикални исламисти успешно "манипулишу" свете књиге, а на том пољу већ имају публику итекако спремну да их чује. Користе чињеницу да су бројни муслимани срасли са својом религијом и тиме склони да прихвате оне који се за ту религију наводно боре, па макар и на первертирано екстремни начин.

Презир према модерни

Као додатни фактор за успех фундаменталистичке слике света студија наводи посебан однос широких слојева становништва у арапском свету према модерности.

Радикализам се на Блиском истоку и у северној Африци храни напетостима између традиције и све бржим светом у којем за ту традицију има све мање места. "Тако радикализам појачава слику света, која се вероватно темељи на погрешним претпоставкама, али онда обележава скоро сва подручја живота: политику, васпитање, улогу религије у друштву и можда највише - саму модерну."

Све те околности, пише либански историчар Жорж Корм, довеле су до "аутодеструктивне динамике" у арапском свету.

Због тога се популарност ИД не може сузбити (само) војно, сматра политиколог Рам Кури. Напротив, написао је он за Ал Џазиру, "вероватноћа је велика да ће број подржавалаца и симпатизера ИД додатно расти и ако сам ИД буде разбијен, али ако не буде ништа учињено како би се побољшали бедни услови који су милионе очајних Арапа довели до тога да се окрену ИД као сламки спаса."

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара